Хезболах потврдио да је у израелском нападу на Бејрут убијен командант групе Ибрахим Акил

Командант либанске групе убијен је у ваздушном нападу на Бејрут

Хезболах је рано јутрос објавио имена 14 својих припадника који су убијени у јучерашњем израелском ваздушном нападу на либанску престоницу Бејрут, заједно са командантом групе Ибрахимом Акилом, чију је смрт група раније потврдила.

Један од погинулих је Ахмед Вахаби, за кога је такође наведено да је командат и да је руководио главном јединицом за обуку ове милитантне групе, преноси "Тајмс оф Израел".

У јучерашњем ваздушном нападу израелске војске на предграђе Бејрута убијено је најмање 12 особа, а 66 је рањено, од којих је девет у тешком стању, саопштило је либанско Министарство здравља.

Палестинска милитантна група Хамас изразила је жаљење због убиства Акила, описујући то као "злочин и лудост", за које ће, како је наведено, "Израел платити цену".

Израелска војска саопштила је јуче да је извела "циљани напад" на либанску престоницу, док су два безбедносна извора рекла Ројтерсу да је погођено јужно предграђе Бејрута и да је на мети напада био један од вођа Хезболаха.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је да је у нападу на јужни кварт Дахија у Бејруту био мета и да је убијен Ибрахим Акил, командант Хезболахових елитних Радван снага, као и 10 других оперативаца Хезболаха.

Акил је био у највишем војном телу Хезболаха, Савету за џихад, а САД су га санкционисале због учешћа у два терористичка напада 1983. године у којима је убијено више од 300 људи у америчкој амбасади у Бејруту и ​​касарни америчког маринског корпуса.

Јучерашњи удар на Бејрут је први израелски напад таквих размера на либанску престоницу после више месеци, а изведен је након што је Хезболах засуо ракетама северни Израел у знак одмазде због масовног напада раније ове недеље у којем су пејџери и воки-токија чланова Хезболаха експлодирали у исто време.