Свет

Си-Ен-Ен: САД касне с слањем оружја за Кијев због све мањих залиха

Пентагон нема довољно оружја на залихама да би одржао корак са захтевима Кијева, наводи се у извештају
Си-Ен-Ен: САД касне с слањем оружја за Кијев због све мањих залихаGetty © Aimee Dilger/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Недостатак залиха оружја вероватно ће приморати Вашингтон да одложи испоруке обећане војне помоћи Украјини, известио је Си-Ен-Ен, позивајући се на два америчка званичника упозната са овим питањем.

У међувремену, Кијев тражи од својих западних спонзора да убрзају испоруке оружја и одобре коришћење ракета дугог домета за ударе дубоко по руској територији. 

Према подацима Пентагона, унутар специјалног механизма за брзо слање оружја Кијеву (ПДА) који је одобрио Конгрес остало је још 5,9 милијарди долара. Међутим, нови пакети оружја су све мањи како се америчке залихе смањују, наводи Си-Ен-Ен. 

Преостала средства у оквиру ПДА се морају искористити у наредне две недеље пошто Представнички дом Конгреса САД није успео да се договори око продужетка овог рока. Стога ће Бела кућа можда бити приморана да промени свој досадашњи приступ који је подразумевао мале пошиљке, и да убудуће "најављује велике пакете војне помоћи за које ће бити потребни месеци да се испоруче", наводи Си-Ен-Ен.

Вашингтон процењује да ће Кијеву требати најмање пола милијарде средстава из ПДА месечно током фискалне 2025. године, преноси амерички медиј, позивајући се на високог званичника Беле куће.

Прошле недеље, "Волстрит џорнал" је рекао да су западни званичници упозорили Кијев да ће "потпуна украјинска победа" захтевати огромна средства која ни САД ни Европа не могу да обезбеде.

Очекује се да ће Владимир Зеленски следеће недеље представити свој нови "план победе" америчком председнику Џозефу Бајдену. Успех плана ће "директно зависити од одобрења и подршке САД", рекао је Зеленски.

Украјински команданти и политичари су у више наврата тврдили да су неуспеси кијевских снага на бојном пољу резултат кашњења западног оружја

Москва је упозорила да никаква западна помоћ неће спречити њене трупе да остваре циљеве војне операције, нити да ће променити крајњи исход сукоба.

image