Свет

Трећа зима долази: Украјински енергетски систем пред најтежим тестом до сада

Украјински енергетски систем је преживео протекле две зиме, али ова зима ће бити далеко најтежи тест до сада, наводе из ИАЕ
Трећа зима долази: Украјински енергетски систем пред најтежим тестом до садаGetty © SOPA Images / Contributor

Снабдевање Украјине електричном енергијом могло би да буде "озбиљно поремећено" ове зиме, упозорила је Међународна агенција за енергију (ИЕА), позивајући савезнике Кијева да помогну у решавању енергетске безбедности земље.

Руски удари на енергетску инфраструктуру Украјине интензивирани су у протеклом периоду, оставивши земљу у "несигурном положају", наводи Си-Ен-Ен.

"Украјински енергетски систем је преживео протекле две зиме... али ова зима ће бити далеко најтежи тест до сада", рекао је Фатих Бирол извршни директор ИЕА.

Чак и пре руских напада прошлог месеца, више од две трећине украјинских капацитета за производњу електричне енергије било је ван мреже, што је довело до тога да несташице струје, а и воде, буду свакодневна појава у Украјини, наводи ИЕА у извештају.

"Ситуација би могла постати још страшнија како дани буду краћи и хладнији. Појављује се велики јаз између доступног снабдевања електричном енергијом и потражње – што доводи до страха да ће током зиме доћи до озбиљнијих поремећаја у болницама, школама и другим кључним институцијама", упозорава агенција.

ИЕА процењује да би недостатак електричне енергије у Украјини могао да достигне чак 6 гигавата, или скоро трећину очекиване потражње и еквивалентно "пику" годишње потражње Данске, на пример.

У свом извештају, агенција наводи 10 мера које би Украјина и њени савезници требало да спроведу како би се ухватили у коштац са ризицима за снабдевање енергијом у земљи. То укључује јачање физичке и сајбер-безбедности енергетске инфраструктуре, убрзање испоруке опреме и резервних делова за поправке, улагање у енергетску ефикасност и повећање капацитета за увоз електричне енергије и природног гаса из Европске уније.

Али, према извештају, ефикасна противваздушна одбрана је "далеко најважнија" мера за очување минималног нивоа енергетских услуга у Украјини током наредних месеци.

image