Свет

Обилне кише и поплаве погодиле Јапан и Јужну Кореју (ВИДЕО)

Више од 120 милиметара кише на сат забележено је јутрос у региону Ното у централној јапанској префектури Ишикава
Обилне кише и поплаве погодиле Јапан и Јужну Кореју (ВИДЕО)Getty © Kyodo News via AP

Обилне кише погодиле су протекле ноћи Јапан и Јужну Кореју, изазивајући поплаве и одроне, због чега су стотине људи евакуисане.

Упозорење на обилну кишу издато је данас за полуострво Ното у јапанској префектури Ишикава, региону који је за време новогодишњих празника погодио снажан земљотрес. Метеоролошка служба је саопштила да је су ту област сада захватиле падавине без преседана, преноси агенција Кјодо.

Више од 120 милиметара кише на сат забележено је јутрос у региону Ното у централној јапанској префектури.

Власти су саопштиле да се најмање једна особа води као нестала, док су многе куће поплављене у општини Вађими.

Медији преносе да је једна особа жива затрпана у одрону.

Јапанска метеоролошка служба такође је упозорила да ће атмосферски услови бити изузетно нестабилни у североисточном региону Тохоку због продора топлог и влажног ваздуха у систем ниског притиска.

Обилне кишне падавине погодиле су и Јужну Кореју, изазивајући одроне и поплаве, због чега је више од 500 људи принудно евакуисано у јужним регионима, док су многи путеви и зграде под водом.

Централни штаб за катастрофе и безбедносне противмере саопштио је да је рано јутрос због јаке кише евакуисано 506 људи из 342 домаћинства у провинцијама Северни Гјонгсанг и Јужни Чунгчеонг, преноси агенција Јонхап.

Обилне кише су поплавиле и 54 деонице јавних путева.

Министарство унутрашњих послова подигло је ниво упозорења на обилне кише на "алармантан", а премијер Хан Дук-су хитно је наложио званичницима да мобилишу све расположиве административне ресурсе како би била ублажена штета и извршене припреме пред нове падавине које ће тропски циклон Пуласан донети јужној обали.

image