Рекао па порекао: Сикорски повукао своје речи о преласку Крима под мандат УН (ВИДЕО)

На конференцији у Кијеву дошло је до неформалне хипотетичке дискусије међу стручњацима, рекао је шеф пољске дипломатије

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски повукао је своје речи о преласку Крима под мандат УН, назвавши их "хипотетичким", преноси портал "Онет".

"На конференцији у Кијеву дошло је до неформалне хипотетичке дискусије међу стручњацима", објаснио је Сикорски.

На питање новинара шта је са његовим предлогом да се Крим пребаци под мандат УН, Сикорски је рекао да он "то није предложио".

"Не, нисам то предложио. Председник Зеленски је рекао да ће Украјина можда вратити Крим дипломатским путем", казао је Сикорски за канал "Пи-Би-Ес њуз".

Шеф пољске дипломатије је на међународној конференцији у Кијеву предложио да се Крим пренесе под мандат УН и да се одржи референдум о његовом статусу за 20 наредних година.

"Крим је симболично важан за Русију, а посебно за Путина, али стратешки важан за Украјину, стога не видим како би могли да се договоре без демилитаризације Крима. Могли бисмо да га ставимо под мандат УН са мисијом припреме референдума након провере ко су легални становници, и тако даље... И могли бисмо то да одложимо за 20 година", казао је тада Сикорски.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков реаговао је на изјаву Сикорског, назвавши овај предлог "апсурдним".

"Мислимо да је ово прилично апсурдна изјава. Руска територија и руски региони не могу бити предмет било какве расправе или преношења било коме", оценио је Песков.

Посланик Државне думе, генерал-мајор у пензији Леонид Ивлев, такође је истакао да је Крим историјски, и с правом руска територија.