Регион на ивици катастрофе: Хитна седница Савета безбедности УН после израелских напада на Бејрут

Наставак насиља између Израела, са једне стране, и Хезболаха и Хамаса, са друге, могао би да разбукти разоран регионални сукоб, упозориле су Уједињене нације

Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН) одржао је хитну седницу после израелских ваздушних напада на Бејрут и јужни Либан, а портпарол УН Стефан Дижарик упозорио је да се тај регион сада налази "на ивици катастрофе", објављено је на званичном сајту УН.

Седница је одржана након што је појачана прекогранична размена ватре између либанске групе Хезболах и израелских снага, и два дана након смртоносних експлозија бежичних уређаја припадника Хезболаха, у којима је погинуло 37 људи.

Наставак насиља између Израела, са једне стране, и Хезболаха и Хамаса, са друге, могао би да разбукти разоран регионални сукоб, упозориле су Уједињене нације, након што је у јучерашњем израелском нападу на Бејрут убијено најмање 14 људи, укључујући високе команданте Хезболаха, а рањено 66.

Заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмари Дикарло изјавила је на седници СБ УН да постоји "опасност од разбуктавања ситуације до чак много већих размера", преноси "Гардијан".

"Није прекасно да се таква лудост избегне. Још има простора за дипломатију. Снажно позивам земље чланице које имају утицај на сукобљене стране да тај утицај употебе", рекла је Дикарло.

Заменик америчког амбасадора у УН Роберт Вуд поновио је став Вашингтона да САД нису имале никакву улогу у израелским нападима и позвао све умешане стране да се уздрже од било каквих акција које би регион могле да гурну у погубни рат.