Како "Гардијан" потпирује нови "русијагејт": "Трампови сарадници раде за проруски сајт"

Британски лист у одбору портала "Интелиџенсер" који између осталог окривљује за ширење "проруских ставова" у САД именује и оснивача организације "Срби за Трампа" проф. др Олгу Раваси, која за "Гардијан" каже да су "моралне амебе без новинарског или било каквог интегритета

У периоду када Вашингтон интензивира свој рат против РТ-а, ни други медији који Западу нису по вољи не пролазе боље – а међу њима се нашао и портал "Интелиџенсер", за који британски "Гардијан" наводи да у своје уредништво убраја и поједине званичнике блиске бившем председнику САД и републиканском кандидату за предстојеће изборе, Доналду Трампу.

Међу оптужбама британског листа се истичу "проруски ставови о рату у Украјини", а "Гардијан" тврди, не пружајући аргументе, да овај портал промовише и наративе о "изборној превари" у САД и "теорије завере о вакцинама".

"Чини се да 'Интелиџенсер' добија на популарности. Недавно је имао најбољи месец што се тиче посећености, са повећањем од скоро 300 одсто током августа...", наводи британски лист и додаје да су чланке са сајта на друштвеним мрежама поделили Алекс Џонс и бивши Трампов помоћник Роџер Стоун.

"Гардијан" наводи да се у чланове уредничког одбора портала усредсређеног на политички живот у САД налазе саветник за спољну политику у Трамповој председничкој кампањи 2016. Џорџ Пападопулос, његова супруга Симона Манђанте, као и проф. др Олга Раваси, оснивач организације "Срби за Трампа" и шеф политичког одбора Српско-америчког савеза бирача.

Проф др. Раваси је рекла за РТ Балкан да "'Гардијан' и њихов од мочварних служби наручени пропагандни наратив пун празних исинуација и лажи није вредан коментара", додавши да су у питању "моралне амебе без трунке новинарског или било каквог интегритета".

Одговарајући на питање британског листа, Џорџ Елајасон, члан одбора "Интелиџенсера" и амерички новинар који живи на истоку Украјине више од 10 година каже да су уредници овог портала "веома остварени људи".

"Сви јесу, или су били стручњаци на врху свог поља и изузетно квалификовани да пишу чланке у својим областима знања", рекао је Елајасон.

Британски лист такође терети овај портал за то да му уредничком одбору седи и Ана Сорока, саветница лидера Луганске Народне Републике Леонида Пасечника, али и да су Елајасон, још један уредник "Интелиџенсера" и сарадник Оливера Стоуна Игор Лопатонок, и Пападопулосова супруга снимили документарни филм о лаптопу Хантера Бајдена на којем су нађени инкриминишући подаци о његовом пословању у Украјини.