Зеленски спрема листу жеља за Бајдена: Чланство у НАТО-у и још много, много оружја

Зеленски планира да америчком представнику представи свој "план победе", који би укључивао чланство Украјине у евроатлантским структурама

Владимир Зеленски ће од америчког председника Џозефа Бајдена затражити формални позив за чланство у НАТО-у и обећање да ће САД наставити да шаљу оружје Украјини, преноси "Блумберг".

Очекује се да ће Зеленски представити свој "план победе" у сукобу са Русијом, који укључује и пуноправно чланство Украјине у Европској унији, током састанка двојице лидера у Вашингтону следеће недеље, наводи портал.

Зеленски до сада није изнео детаље свог плана, уз тврдњу да прво жели да га представи Бајдену. Он свој план жели да представи и председничким кандидатима на предстојећим изборима, Камали Харис и Доналду Трампу, као и члановима америчког Конгреса.

"Разговараћемо о свим детаљима са америчким председником, јер неке тачке зависе од добре воље и подршке САД", рекао је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Он је истакао да се "план се ослања на брзе одлуке наших партнера, које би требало да буду донете од октобра до децембра. Тако нам је потребно јер мислимо да ће тада план успети".

Зеленски је рекао да би његов "план победе" требало да доведе до раније представљеног "плана мира", који је украјински лидер раније покушао да популаризује - без већег успеха, укључујући и на "мировном самиту" одржаном у Швајцарској у јуну.

Како наводи "Блумберг", све већи број западних лидера почиње да разматра започињање преговора о примирју у руско-украјинском сукобу, али је Зеленски остао непоколебљив у својим максималистичким позицијама.

Он је почео све отвореније да критикује неке од украјинских партнера, за које сматра да не раде довољно како би помогли његовој земљи.