Русија и САД најмоћније војне силе у свету, Украјина у паду: Где се налази Србија?

Србија се налази на респектабилном 56. месту у свету када је реч о војној моћи, што је ставља на треће место на Балкану, иза Грчке и Румуније

САД и Русија и даље доминирају и заузимају прво и друго место на престижној листи најмоћнијих војних сила на свету "Глобал фајерпауер" (ГФП), док је Украјина забележила пад и сада заузима 18. место.

Украјина је након избијања сукоба у тој земљи пре две и по година драстично скочила на листи ФГП-а, па је крајем прошле године заузимала 15. место у свету. Међутим, њена војска је током текуће године забележила пад.

ГФП анализира оружане снаге 145 држава и оцењује их према критеријума попут количине наоружања, финансијске моћи и логистичких капацитета.

САД, које су на одбрану потрошиле скоро билион долара током 2023. године, заузеле су прво место са индексним скором 0,0699 (0,0000 је оптималан резултат). Русија не каска много са скором 0,0702, док је Кина трећа са резултатом 0,0706. Индија се налази на четвртом месту са скором 0,1023.

Као силе у успону ГФП именује Јужну Кореју, која се налази на петом месту, као и Јапан и Турску (седмо и осмо место), док је моћ шестопласиране Велике Британије и деветопласираног Пакистана у паду.

Италија заузима 10, а Француска тек 11. место у свету. Њих прате Бразил, Индонезија, Иран и Египат. Занимљиво је да је Израел заузео 17. место, те да се налази иза Ирана - али испред осамнаестопласиране Украјине и Немачке, која заузима тек 19. место.

Према најновијим подацима, Србија се на листи војно најмоћнијих држава налази на респектабилном 56. месту, што је за два места боље у односу на прошлу годину. Она је на сајту ГФП-а оцењена као земља у успону.

Она се налази иза Мађарске и Анголе, а испред Венецуеле, Казахстана, Азербејџана и Сирије.

Када је реч о другим балканским државама, најбоље рангирана је Грчка, која заузима 32. место на листи. Њу прате Румуније (47. место), Србија (56. место), Бугарска (62. место) и Хрватска (66. место).

На листи су забележене и Албанија (90. место), Словенија (91. место), Северна Македонија (110. место), БиХ (116. место) и Црна Гора (129. место). На дну лествице налази се тзв. Косово, које заузима 135. место.