Свет

И Талибани желе на самит БРИКС-а: Послали пријаву Москви

Писмо је упућено помоћнику председника Руске Федерације Јурију Ушакову од в.д. министра индустрије и трговине Авганистана Нуридина Азизија, који је истакао "значај учешћа актуелних авганистанских власти на самиту"
И Талибани желе на самит БРИКС-а: Послали пријаву Москви© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Талибани, који су на власти у Авганистану, упутили су Москви писмену пријаву за учешће в.д. заменика премијера те земље, шефа политичког крила талибанског покрета Абдулс Ганија Барадарс на самиту БРИКС-а у Казању у октобру.

Писмо је упућено помоћнику председника Руске Федерације Јурију Ушакову од в.д. министра индустрије и трговине Авганистана Нуридина Азизија, који је истакао "значај учешћа актуелних авганистанских власти на самиту".

"Изражавамо интересовање за учешће делегације на високом нивоу на самиту БРИКС, укључујући заменика премијера Авганистана Абдула Ганија Барадара, као и мене заједно са осталим учесницима", наводи се у писму Азизија Ушакову.

Информацију о пријави потврдио је и шеф Руског пословног центра у Авганистану Рустам Хабибулин.

"Влада Авганистана је поднела писмену пријаву за учешће највишег руководства земље на самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Казању од 22. до 24. октобра", казао је Хабибулин.

Талибански покрет је на власти у Авганистану од краја лета 2021.

Русија још увек није званично признала владу која је формирана у Кабулу, али је у мају специјални представник руског председника за Авганистан рекао да су руско Министарство спољних послова и Министарство правде привели крају разматрање питања о укидању статуса "терористичка организација" са покрета "Талибан", као и да је предлог упућен Кремљу.

Ту информацију потврдио је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекавши да уклањање "Талибана" са руске листе терориста и екстремиста "одражава објективну стварност".

"Талибани су реална власт у Авганистану. Нама је та држава важна и ово је процес освешћавања реалности", навео је руски министар, а пренео ТАСС.

Наиме, руска надлежна одељења почела су са разматрањем овог питања у априлу ове гoдине, како је то саопштило руско Министарство спољних послова.

image