Свет

Мађарске обавештајне службе разговарале са директорком компаније повезане са пејџерима

Тајванска фирма за пејџере "Голд Аполо" саопштила је у среду да је модел пејџера који је коришћен у детонацијама у Либану направио "БАК Консалтинг", додајући да је само лиценцирала свој бренд тој компанији и да није била укључена у производњу уређаја, пренео је Ројтерс
Мађарске обавештајне службе разговарале са директорком компаније повезане са пејџерима© Tanjug/AP/Hassan Ammar

Мађарске обавештајне службе обавиле су неколико разговора са извршном директорком "БАК Консалтинга", компаније са седиштем у Будимпешти, која је повезана са експлозијама пејџера у Либану, саопштила је мађарска влада.

Тајванска фирма за пејџере "Голд Аполо" саопштила је у среду да је модел пејџера који је коришћен у детонацијама у Либану направио "БАК Консалтинг", додајући да је само лиценцирала свој бренд тој компанији и да није била укључена у производњу уређаја, пренео је Ројтерс.

Кристијана Барсоњи-Арчидијаконо (49), која има италијанско и мађарско порекло и која је извршна директорка и власница "БАК Консалтинга", рекла је за Ен-Би-Си њуз раније ове недеље да није направила пејџере и да је она "само посредница".

Мађарске обавештајне агенције спроводе истрагу од среде и неколико пута су разговарале са Барсоњи-Арчидијаконо, саопштила је прес служба мађарске владе.

Канцеларија за заштиту устава (АХ), једна од мађарских обавештајних агенција, поновила је раније саопштење владе у коме се наводи да пејџери који су коришћени у масовним детонацијама никада нису били у Мађарској.

Влада мађарског премијера Виктора Орбана је раније саопштила да је "БАК Консалтинг" "трговинско-посредничка компанија, која нема производну или другу локацију у Мађарској".

Подсетимо, у уторак су експлодирали пејџери, а у среду воки-токи уређаји које су користили припадници Хезболаха.

Верује се да је нападе извео Израел, који није нити потврдио нити негирао умешаност.

image