Свет

"Њујорк тајмс": Телевизија РТ доказала да је способна да се бори када покушају да је ућуткају

Према анализи америчког медија, руски медији су већ нашли начин да се брзо врате у јавни простор, а такође су изузетно популарни у Латинској Америци, Африци и на Блиском истоку
"Њујорк тајмс": Телевизија РТ доказала да је  способна да се бори када покушају да је ућуткајуGetty © Misha Friedman

"Њујорк тајмс" признаје да прогонoм канала РТ и медијске групе "Русија Севодња" америчке власти уз подршку друштвених мрежа неће успети да елиминишу руске медије из информативног простора. 

Према анализи "Њујорк тајмса", руски медији су већ нашли начин да се брзо врате у јавни простор, а такође су изузетно популарни у Латинској Америци, Африци и на Блиском истоку.

Позивајући се на интервјуисане стручњаке и аналитичаре, амерички медиј истиче да "друштвене мреже могу да покушају да забране руску телевизију РТ, али је она у прошлости већ доказала да је способна да се бори када покушају да је ућуткају".

На блокаду налога руских медија реаговала и сама телевизија РТ, поручивши да ће "њени партизани пронаћи пукотину и провући се кроз њу".

"Не брините: тамо где затворе врата, па прозор, наши 'партизани' ће наћи пукотину и провући се кроз њу. И сами признајете да смо добри у томе", поручује РТ на Телеграму.

"Њујорк тајмс" потврђује наводе РТ, и указује да након одлуке корпорације Мета, заједно са Јутјубом, да блокира странице руских медија на својим друштвеним мрежама, укључујући РТ и ресурсе медијске групе "Русија Севодња", блокирани медији могу бити суочене само са малим губицима интернет публике, пошто су претходно пронашли брзе и ефикасне начине да наставе са радом.

Поред тога, руски медији остају доступни на другим популарним платформама, укључујући Телеграм и Икс.

Руски мултимедијални емитер РТ последњих година се суочио са надзором и ограничењима западних земаља без преседана. Мере које су предузете против овог медија значајно су ескалирале у периоду од 2022. до 2024. године.

image