Свет

Орбан: Врх воденог таласа стиже у Будимпешту, још пет дана појачане одбране од поплава

Одбрана од поплава јуче је вођена на дужини од 755 километара, за километар више него претходног дана
Орбан: Врх воденог таласа стиже у Будимпешту, још пет дана појачане одбране од поплава© Tanjug/AP/Szilard Koszticsak

Водостај Дунава у Будимпешти данас би требало да достигне врхунац, а Мађарску чека још пет тешких дана у одбрани од поплава, након чега ће моћи да одахне, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Деветог дана одбране прешли смо пола пута", рекао је он на конференцији за новинаре о заштити од поплава у Будимпешти и додао да предстоји још пет дана стања појачане приправности, пренео је МТИ.

Одбрана од поплава јуче је вођена на дужини од 755 километара, за километар више него претходног дана.

Према последњим подацима Националне генералне дирекције за воде, у 12 часова водостај Дунава код Будимпеште износио је 826 центиметара.

Мађарски премијер је додао да су водостаји остали испод нивоа поплава из 2013. године, а мере заштите се спроводе "мирним и постојаним темпом".

Орбан је истакао да данас река Дунав достиже врхунац у Будимпешти, а да ће фокус потом бити усмерен на насеља низводно од престонице.

Он је упозорио да челници за заштиту од поплава не смеју дозволити да се рад успори, јер се већина несрећа и поплава углавном дешавала како се вода повлачила.

Упитан о томе колику би помоћ Мађарска могла да добије од Европске комисије, Орбан је рекао да Мађари имају дуго искуство о томе како морају да се ослоне на себе у решавању сопствених проблема и да су за сада успели и сами заштитили земљу.

"Вероваћемо када видимо (помоћ). Ако новац дође, дође, ако не дође, можемо без њега. Свака врста помоћи је добродошла... али не треба да држимо шешир као очајни просјак", истакао је он.

Орбан је напоменуо да је Мађарска потрошила две милијарде евра на заштиту спољних граница ЕУ, а да им за то ЕУ није дала ни један цент.

image