Хезболах лансисрао више од 100 ракета ка Израелу: САД позивају своје грађане да напусте Либан

Неке од ракета Хезболаха су пресретнуте, док су неке погодиле Кирјат Биалик у близини Хаифе и Морешета, заједнице у Доњој Галилеји, преноси "Тајмс оф Израел"

Хезболах је јутрос са либанске територије лансирао више од 100 ракета на северни део Израела, при чему су рањене три особе, док израелске снаге изводе нови талас ваздушних удара на мете Хезболаха у Либану и прете интензивирањем напада, саопштила је Израелска војска (ИДФ).

Неке од ракета Хезболаха су пресретнуте, док су неке погодиле Кирјат Биалик у близини Хаифе и Морешета, заједнице у Доњој Галилеји, преноси "Тајмс оф Израел".

У нападу на Кирјат Биалик рањене су три особе и нанета је материјална штета, наводи се у саопштењу.

Са друге стране, Хезболах је саопштио да је гађао објекат компаније "Рафаел" која производи одбрамбене системе у области Хаифе.

"Као одговор на масакр који је непријатељски Израел извршио у различитим деловима Либана у уторак и среду, борци исламског отпора лансирали су ракете 'фади-1', 'фади-2' и 'каћуша' на војноиндустријски комплекс 'Рафаел' који се налази у Звулуну на северу Хаифе", тврди покрет.

У међувремену, израелска војска је саопштила да гађа мете Хезболаха у Либану након првог одговора те либанске групе на смртоносне експлозије пејџера и воки-токија припадника Хезболаха у Либану пре неколико дана.

У саопштењу ИДФ истиче се да ПВО Израела остаје на нивоу високе узбуне и упозорава да ће се израелски ваздушни напади на Хезболах наставити и појачати. Израелска војска саопштила је да је од недеље ујутро више од 100 ракета лансирано из Либана на северни део земље.

Током јутарњих сати, Израел су напали и чланови ирачке милитантне групе Исламски отпор, који су лансирали дронове на "мету од кључног значаја у окупираним територијама"-

У саопштењу, ова милитантна група рекла је да је напала Израел као знак подршке палестинском народу и како би "демонстрирала одбацивање израелских злочина почињених над цивилима у Појасу Газе". Група се заклела да ће наставити своје нападе на положаје израелских снага.

Министарство спољних послова САД позвало је америчке држављане у Либану да напусте ту земљу због ескалације сукоба између Израела и Хезболаха, док су комерцијални летови и даље доступни.

"Због непредвидиве природе текућег сукоба између Хезболаха и Израела и недавних експлозија широм Либана, укључујући Бејрут, америчка амбасада позива грађане САД да напусте Либан док су комерцијални летови још увек доступни", навео је Стејт департмент у саопштењу.

Како се наводи, комерцијални летови су тренутно доступни, али са смањеним капацитетом, а ако се безбедносна ситуација погорша, они могу постати недоступни.

У саопштењу је додато да америчка амбасада можда неће моћи да помогне грађанима САД који одлуче да остану у Либану. Стејт департмент је такође позвао грађане да не путују у Либан због криминала, тероризма, грађанских немира, киднаповања и ризика од оружаног сукоба.