Иран позива исламске државе широм света да прекину везе с Израелом

Тел Авив се не бори с војницима, већ циља цивиле, рекао је ајатолах Али Хамнеј

Исламске државе широм света треба да прекину економске односе са Израелом како би показале подршку палестинском народу, изјавио је ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј.

Хамнеј је у свом говору на Конференцији исламског јединства у Техерану оптужио Тел Авив за ратне злочине у Појасу Газе, где је током рата Израела и Хамаса убијено више од 41.000 Палестинаца.

Израел не крије ратне злочине почињене у оквиру војне операције, устврдио је ирански врховни вођа. 

"Данас, ционистички режим бесрамно чини злочине и не скрива то", наводи се у објави икс налога који преводи и дели Хамнејеве изјаве. 

Ирански лидер је додао да "се они не боре против војника, већ циљају обичне људе", позвавши муслиманске земље да прекину везе с Израелом. 

"Као први корак ка јачању јединства исламског света против ове криминалне, терористичке банде која је узурпирала земљу Палестине, исламске земље треба да потпуно прекину економске везе с (Тел Авивом). Ово је најмање што се може учинити", рекао је Хамнеј.

Тензије између Израела и околних исламских држава порасле су током израелске војне операције у Гази. Израелска кампања била је одговор на нападе Хамаса 7. октобра 2023. године, када је милитантна група напала Израел, убивши око 1.100 људи и узевши више од 200 талаца.

Израелско бомбардовање и копнена операција опустошили су велике делове енклаве и изазвали расељавање 90 одсто палестинског становништва, према УН.

Дуготрајне тензије између две државе достигле су врхунац у априлу након бомбардовања комплекса иранске амбасаде у Сирији, за шта је Иран окривио Западни Јерусалим. Иран је лансирао бараж од стотина ракета и дронова на Израел, од којег се Израел бранио уз значајну помоћ САД, Велике Британије и других савезника у региону.

Тензије су поново порасле у јулу, након убиства политичког шефа Хамаса Исмаила Ханијеа у иранској престоници, за шта су и милитантна група и Техеран окривили Израел. Иран је обећао одмазду, али још није извршио напад као одговор.