Шредер позвао на преговоре са Русијом: Присетите се лекција из историје

Рат у Украјини мораће да се оконча преговорима. У сваком случају, то се не може решити војним путем, већ компромисом, оценио је бивши немачки канцелар

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер је у разговору за лист "Велт" позвао на преговоре са Русијом за решавање сукоба у Украјини, а онима који верују да је војна победа над Москвом могућа, посаветовао је да се присете лекција из историје.

"Препоручујем свима који верују у ову победу над Русијом да погледају историјске књиге од Наполеона до Хитлера – сви су пропали", казао је Шредер.

Према његовим речима, најреалнији мировни сценарио би били преговори и постизање компромиса с Русијом.

"Овај рат ће морати да се оконча преговорима. У сваком случају, то се не може решити војним путем. Мораћемо да постигнемо компромисе", оценио је бивши немачки канцелар.

Како је истакао, Запад игнорише легитимне безбедносне интересе Русије и потцењује могуће изгледе за ескалацију тензија у Украјини. 

"Ми Немци морамо да се понашамо посебно пажљиво и конструктивно у светлу историје Другог светског рата и злочина почињених у име Немачке", упозорио је Шредер.

Председник Владимир Путин изнео је раније иницијативе за мирно решавање сукоба у Украјини: Москва би одмах прекинула ватру и изјавила да је спремна за преговоре након повлачења украјинских оружаних снага са територије нових региона Русије.

Осим тога, додао је, Кијев мора да изјави да се одриче намера да уђе у НАТО, да изврши демилитаризацију и денацизацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски статус.