Свет

Опасно и одвратно: Бела кућа брани Фаучија од Маска

Позив власника "Твитера" да се подигне оптужница против Бајденовог ковид специјалисте је "опасна и одвратна", поручено је из Беле куће
Опасно и одвратно: Бела кућа брани Фаучија од Маскаwww.globallookpress.com © Ken Cedeno - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Америчка влада стала је у одбрану директора америчког Националног института за алергије и заразне болести Ентонија Фаучија, такозваног ковид "цара" администрације Џозефа Бајдена, поручивши да је др Фаучи узор јавне службе и да су сугестије Илона Маска да би осамдесетогодишњег бирократу требало кривично гонити, опасни "лични напади" одвојени од стварности.

Оснивач "Тесле" и "СпејсИкса" преузео је друштвеног гиганта "Твитер" у октобру и поделио је са јавношћу детаље о операцијама платформе под претходним руководством. Најавивши открића о цензури везаној за пандемију, Маск је у твитовао да су његове заменице "Оптужите/Фаучија".

Објава је постала "вирална" прикупивши више од 1,2 милиона лајкова и привукла је пажњу секретарке за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер.

"Ови напади, ови лични напади које смо виђали су опасни – и на др Фаучија и друге стручњаке за јавно здравље. Они су одвратни и одвојени су од стварности", рекла је Жан-Пјер новинарима.

Фаучи је "скоро целу своју каријеру посветио државној служби, јавној служби, као јавни службеник. Његов рад на заразним болестима, од ХИВ/АИДС-а до ковида, спасио је безброј живота", рекла је она и додала да je Америка срећна што је Фаучи "свој изузетан таленат" посветио јавном здрављу. "И то је оно о чему би сада требало разговарати", закључила је прес секертарка Беле куће.

Фаучи (81) води Национални институт за алергије и инфективне болести од 1984. Он ће се повући са свог места крајем године, непосредно пре него што републиканци - који су најавили да ће одржати саслушања о томе како се борио против пандемије – преузму Представнички дом.

Фаучи је постао идол демократа 2020. године, залажући се за дужа и строжа затварања када је председник Доналд Трамп желео да их укине. Када је Бајден постао председник, именовао је Фаучија за свог главног медицинског саветника и следио је његову стратегију "гашења вируса" кроз обавезно ношење маски и вакцинацију.

Неколико истакнутих републиканаца сукобило се са Фаучијем на саслушањима у Конгресу, оптужујући га да финансира истраживања на Институту за вирусологију Вухан у Кини, одакле је наводно кренула пандемија. Фаучи је негирао да финансира било каква истраживања.

Документа објављена у септембру показују да Национални институт за јавно здрављњ и Фаучијев институт за инфективне болести финансирају непрофитну организацију "ЕкоХелт алајанс", која је финансирала експерименте са коронавирусима слепих мишева у Вухану.

Открића о пандемијској цензури на Твитеру још увек нису објављена.

image