Шеф италијанске дипломатије: Рим не подржава одлуку ЕП о ударима на Русију

Политика Италије се не мења. Гласање о резолуцији у Европском парламенту нема правну снагу, а ни Американци такође нису дали зелено светло за употребу западног оружја, рекао је Антонио Тајани

Став италијанске владе, која не подржава напад Кијева на руску територију западним оружјем, не мења се због усвајања резолуције Европског парламента са одговарајућим позивом, изјавио је министар спољних послова и заменик премијера Италије Антонио Тајани.

"Наша политика се не мења. Гласање о резолуцији у Европском парламенту нема правну снагу. Американци такође нису дали зелено светло за употребу западног оружја. Послаћемо девети пакет војне помоћи са ракетама 'самп-Т', али не можемо дати Кијеву дозволу да нападне Москву", казао је Тајани у интервјуу за лист "Коријере дела сера".

Шеф италијанске дипломатије је истакао да пред председничке изборе у Сједињеним Државама "види прилику за неке кораке" за решење сукоба у Украјини, али да су "два месеца прекратко време".

Према његовим речима, Италија никада није мењала став о Украјини.

"Сви желе мир, чак и САД желе Русију на мировној конференцији, а ми се не можемо позиционирати десно од Зеленског", додао је министар.

Посланици Европског парламента (ЕП) су у четвртак на пленарној седници у Стразбуру већином гласова усвојили резолуцију о Украјини, којом се позивају земље ЕУ да одмах укину сва ограничења на ударе Кијева дубоко на руску територију.

За је гласало 425 посланика, против 131, а уздржано је било 63 на пленарној седници у Стразбуру.

Резолуције ЕП о питањима спољне политике су саветодавне природе и нису обавезујуће за институције ЕУ или државе чланице ЕУ.