Свет

Израелски председник негира учешће Тел Авива у операцији детонације пејџера: Шта каже Нетанјаху?

Исак Херцог негирао је било какво учешће у инцидент у Либану, док је Бенјамин Нетанјаху изјавио да је Израел "ударио на Хезболах на начин на који нису могли ни да замисле"
Израелски председник негира учешће Тел Авива у операцији детонације пејџера: Шта каже Нетанјаху?Getty © Ilia Yefimovich/picture alliance

Израелски председник Исак Херцог, говорећи на британској телевизији Скај њуз, негирао је учешће Тел Авива у операцији детонације пејџера у Либану.

"Поричем било какву умешаност у ову или ону операцију", казао је Херцог.

Међутим, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас је Израел "ударио на Хезболах на начин на који нису могли ни да замисле".

"Ако припадници Хезболаха нису разумели поруку, ја вам обећавам, разумеће је", поручио је Нетанјаху и поновио да ће се становници северног Израела вратити својим домовима, након што су евакуисани због претњи Хезболаха из Либана, пренео је "Тајмс ов Израел".

Нетанјаху је додао да ниједна земља не сме да толерише нападе на своје градове и да ће Израел учинити све да поново успостави безбедно окружење.

Израелска војска и припадници Хезболаха наставили су данас са разменом ватре.

Хезболах је јутрос са либанске територије испалио 85 ракета на северни Израел, при чему су рањене три особе, док израелске снаге изводе нови талас ваздушних удара на мете Хезболаха у Либану и прете интензивирањем напада.

Истовремено, медији су раније пренели да је управо Израел директно укључен у припрему операције, а како преноси Еј-Би-Си њуз, операција детонације пејџера у Либану планирана је најмање 15 година.

Најмање 37 особа је погинуло, док је 3.000 људи повређено – од којих око 200 тешко, након што су експлодирали пејџери на више локација у Бејруту.

Хезболах је саопштио да сматрају Израел "потпуно одговорним" за напад, као и да ће на њега одговорити. 

Израелски званичници до сада нису коментарисали инцидент, нити су преузели одговорност.

 Још није познато шта је изазвало истовремену експлозију уређаја.

Мађарске обавештајне службе обавиле су неколико разговора са извршном директорком "БАК Консалтинга", компаније са седиштем у Будимпешти, која је повезана са експлозијама пејџера у Либану.

Тајванска фирма за пејџере "Голд Аполо" саопштила је у среду да је модел пејџера који је коришћен у детонацијама у Либану направио "БАК Консалтинг", додајући да је само лиценцирала свој бренд тој компанији и да није била укључена у производњу уређаја, пренео је Ројтерс.

image