Свет

Запад Украјини предвиђа вечни сукоб

Политиколог Галеоти пише да чак и међу најватренијим савезницима Украјине тренутно постоји значајан скептицизам у погледу способности Кијева да поврати изгубљене територије
Запад Украјини предвиђа вечни сукобGetty © NurPhoto / Contributor

На Западу сматрају да би одбијање Кијева да призна нове руске регионе могло да претвори сукоб у "вечни", пише политиколог Марк Галеоти за недељни "Тајмс" .

"Границе Украјине су се често мењале кроз време; права борба је сада да се обезбеди то да се границе Украјине помере што је могуће мање", навео је Галеоти позивајући се на неименовани пољски истраживачки тим.

Галеоти пише да чак и међу најватренијим савезницима Украјине тренутно постоји значајан скептицизам у погледу способности Кијева да врати изгубљене територије.

Он је додао да је окончање сукоба за Запад компликовано недостатком јасног разумевања како би украјинска победа могла да изгледа. 

"Запад никада није правилно размишљао о томе шта значи победа (Украјине)", сматра политиколог.

Галеоти је изразио мишљење да би резултат договора између страна могао бити "стварање суверене, просперитетне и западно оријентисане Украјине" и њено одустајање од територија на југозападу у корист Москве.

Истовремено, политиколог је изразио мишљење да би пристанак Владимира Зеленског на такве услове могао да значи крај његове политичке каријере. Галеоти сматра да ће украјински националисти "учинити све што могу да притисну" Зеленског у случају уступака Русији.

Он је нагласио да жеља кијевских власти да уђу у НАТО не наилази на одушевљење међу многим државама чланицама Алијансе.

Међутим, он је сугерисао да земље НАТО-а "могу бити принуђене" да позову Украјину у организацију како би "избегле још непријатнији исход" – појаву у Кијеву "сопственог нуклеарног потенцијала као последњег гаранта његове безбедности".

Раније је руски председник Владимир Путин изнео предлоге за мирно решавање сукоба у Украјини: Москва ће одмах прекинути ватру и бити спремна за преговоре након повлачења украјинских трупа са територије нових региона Русије.

Осим тога, додао је, Кијев мора да се одрекне намера да се придружи НАТО-у и да изврши демилитаризацију и денацификацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски и безнуклеарни статус. Руски лидер је поменуо и укидање санкција Руској Федерацији.

image