Свет

Застрашујући извештај: На сваких сат времена се пријави ново силовање у Лондону

Центар за кризу силовања са седиштем у Лондону означио је ове бројке као "ужасавајуће"
Застрашујући извештај: На сваких сат времена се пријави ново силовање у ЛондонуGetty © Royalty-free

У Лондону се на сваких сат времена пријави по једно силовање, наводи се у полицијском извештају до ког је дошао јавни сервис Би-Би-Си. Скоро 8.800 случајева је обрађено 2023. године, што је у просеку 24 сваког дана.

Ове податке је добио Би-Би-Си путем захтева за слободу информација и они показују још 11.000 извештаја о другим сексуалним деликтима.

Укупан број је повећан за 14 одсто у последњих пет година на скоро 20.000 у 2023. години, што значи да се сексуално насиље или силовање пријављују полицији у просеку сваких 26 и по минута.

Организације које се баве заштитом деце и жена од сексуалног насиља кажу да је прави обим таквих инцидената далеко већи.

Центар за кризу силовања са седиштем у Лондону означио је ове бројке као "ужасавајуће", рекавши за Би-Би-Си да је "потребна хитна промена".

Организација тврди да само једна од шест жена које су силоване пријави злочин. Међу мушким жртвама, та бројка је једна од пет. Само сваки четврти ће пријавити друге врсте сексуалног напада.

Шокантно, полицијска статистика такође открива да је преко 4.300 деце пријавило да су били жртве силовања или сексуалног напада 2023.

Објашњавајући нагли пораст злостављања од стране млађих од 18 година, вођа Националног савета шефова полиције за заштиту деце, Иан Кричли, рекао је у фебруару да се пораст сексуалних напада на децу од стране друге деце може приписати "токсичној" онлајн култури, као што је насилна порнографија.

Према статистичким подацима, оптужбе за сексуалне злочине значајно су порасле последњих година. 

Након низа инцидената високог профила насиља над женама у служби лондонских метрополитанских полицајаца, питање поверења јавности у полицију је добило већу пажњу. Само четири од десет људи у Енглеској кажу да верују полицији, а полицајци британске престонице добијају најнижу оцену, показало је истраживање у априлу.

Укупно 657 полицајаца било је под истрагом због сексуалног злостављања, злостављања у породици или комбинације и једног и другог прошле године.

image