Свет

Избори у Америци: Бирачи у иностранству одлучују победника?

Како све више Американаца живи у иностранству, и демократе и републиканци покушавају да дођу до сваког потенцијалног гласача у тесној председничкој трци
Избори у Америци: Бирачи у иностранству одлучују победника?Getty © SimpleImages

Новембарски избори биће изузетно тесни због чега и демократе и републиканци покушавају да прикупе што више гласова америчких гласача у иностранству.

Први пут демократе издвајају значајан новац за напоре да помогну да њихова странка пређе циљну линију. Демократски национални комитет (ДНЦ) и приватни донатори улажу више од 450.000 долара у кампању за гласање која има за циљ да допре до Американаца из "неодлучних" држава које живе у иностранству – број који Стејт департмент процењује на скоро 9 милиона, пише "Политико".

Програм укључује директно оглашавање на традиционалним медијима и друштвеним медијима, билборде широм Канаде, слање поште и окупљања.

"Победићемо на овим изборима ангажујући сваког бирача са правом гласа, без обзира где живе, а наша инвестиција показује нашу посвећеност", рекао је заменик директора за комуникације ДНЦ Абхи Рахман.

Републиканци, такође, покушавају да допру до гласача у иностранству путем интернета. Републички национални комитет (РНЦ) има веб страницу републиканаца у иностранству која има за циљ да едукује бираче о томе како да добију гласачки листић и да га пошаљу.

"РНЦ ради руку под руку са Трамповом кампањом како би дошао до свих бирача који имају право гласа — укључујући и оне у иностранству — како би изборно тело ГОП-а победило 5. новембра", рекла је портпаролка РНЦ-а Ана Кели у саопштењу.

Бирачи су дужни да поштују правила своје матичне државе приликом слања гласачких листића. Неки захтевају штампани гласачки листић, док други дозвољавају електронску доставу, рекао је Брус Хејман, бивши амерички амбасадор у Канади.

Око 1,6 милиона људи који живе у иностранству долази из "неодлучних" држава Аризоне, Џорџије, Мичигена, Неваде, Северне Каролине, Пенсилваније и Висконсина, процењује група Демократа у иностранству. 2020. године, око 44.000 гласова широм Аризоне, Џорџије и Висконсина донело је Џозефу Бајдену место председника.

"Видели смо 2016. да је у Канади било много Американаца, од којих су многи из Мичигена који нису гласали. А онда смо погледали друге граничне државе на бојном пољу и видели тесну разлику и схватили да су бирачи у иностранству велики фактор", рекао је Хејман.

Док се гласање из иностранства повећало од 2016. до 2020, Хејман каже да би новембарски гласови у иностранству могли бити пресудни јер је више Американаца остало да живи у иностранству од почетка пандемије.

image