"Економист": Израел припрема копнену офанзиву у Либану

Планови за копнену инвазију су спремни, рекао је један резервни официр укључен у припреме

Израел припрема копнену офанзиву у Либану која би укључивала заузимање тампон-зоне која се простире на неколико километара територије северно од границе, преноси британски магазин "Економист", позивајући се на војне изворе.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) најавиле су да ће у овој области распоредити дивизију која је до пре око месец дана била у Гази.

Израел, ипак, не делује потпуно спреман за непосредну копнену инвазију, наводи "Економист". Борбене јединице тренирају у базама на северу, али још увек нису почеле да се окупљају у граничним зонама.

"Планови за копнену инвазију су спремни", рекао је један резервни официр укључен у припреме. "Али још увек смо далеко од тога да имамо довољно снага да их изведемо", додао је.

"Економист" такође указује на поделе унутар највиших израелских војних и политичких ешалона, при чему неки траже много бржу ескалацију како би искористили хаос у либанонском покрету Хезболах, док други предлажу опрезнији приступ како би се покрет приморао на повлачење.

Раније ове недеље, израелски министар одбране Јоав Галант најавио је почетак нове фазе рата и померање тежишта операција на северни фронт.