Свет

Србија успоставила дипломатске односе с неколико држава које признају "Косово": Следи ли заокрет?

У разговору са гвајанским колегом, шеф српске дипломатије Марко Ђурић је рекао да је Србија заинтересована за унапређење свеукупних билатералних односа и успостављање сарадње у свим областима од обостраног интереса
Србија успоставила дипломатске односе с неколико држава које признају "Косово": Следи ли заокрет?© FOTO TANJUG/MSP/ bs

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је у Њујорку, где учествује на 79. заседању Генералне скупштине УН, да је учешће делегације Србије на том састанку ојачало позицију земље на глобалној сцени и истакао да је Србија успоставила дипломатске односе са неколико земаља са којима никада није имала дипломатску комуникацију.

Србија је, истиче се, успоставила дипломатске односе са Кирибатијем, Гвајаном и Маршалским Острвима. Како све три државе са којима је Србија сада успоставила дипломатске односе признају независност самопроглашеног "Косова", поставља се питање да ли су најновији напори српске делегације заправо део шире дипломатске офанзиве у светлу најновијег таласа насиља над српским становништвом на КиМ.

У прилог тој тези иде и чињеница да је ситуација на КиМ била тема на састанцима са званичницима из ових држава, али и то да се Ђурић у Њујорку други пут за месец дана састао са шефом дипломатије Тувалуа, сиромашне острвске државице у којој живи око 11.000 становника, а која је тзв. Косово признала 2010. године.

У разговору са гвајанским колегом, шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за унапређење свеукупних билатералних односа и успостављање сарадње у свим областима од обостраног интереса.

"Србија је спремна и за интензивирање политичког дијалога кроз успостављање механизма политичких консултација, реализацију посета на високом нивоу, као и кроз сарадњу у оквиру регионалних организација Западне хемисфере у којима Србија има статус посматрача", навео је Ђурић.

Он је подсетио да је некадашња СФРЈ имала добре везе са Гвајаном и констатовао да, с обзиром на већ постојећу традицију сарадње, постоји велики простор за развој политичких и економских односа, али и сарадње у области високог образовања.

Ђурић је и упознао саговорника са програмом доделе стипендија за студирање страних студената у Србији под називом "Свет у Србији" и изразио наду да ће Србија у предстојећем периоду имати прилике да угости и гвајанске студенте.

Ђурић је у Њујорку разговарао и са министром спољних послова, рада и трговине Тувалуа Полсоном Панапом о наставку унапређења сарадње двеју држава.

Изражавајући задовољство због другог сусрета са шефом дипломатије Тувалуа за само месец дана, Ђурић је рекао да је уверен да ће чести контакти и отворена комуникација на високом нивоу бити одлика будућих билатералних односа, јер је пред нашим државама период упознавања и тражења простора за обострано корисну сарадњу, саопштило је Министарство спољних послова.

Ђурић је нагласио да је за Србију веома значајно то што је била представљена на прошломесечном 53. састанку лидера Форума пацифичких острва у Краљевини Тонги, јер то је отворило врата за продуктиван политички дијалог са државама тог региона, као и за бољу сарадњу на мултилатералном плану.

Састанак на маргинама 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација био је и прилика за разматрање конкретних могућности интензивирања економске сарадње, подршке коју Србија може да пружи овој острвској држави у суочавању са последицама климатских промена, као и за осврт на политичке теме од највећег државног и националног значаја за Србију.

Ђурић је информисао је саговорника о тешкој ситуацији у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ћемо у будућности, без обзира на неслагања по питању статуса јужне српске покрајине, добити подршку Тувалуа у настојањима да се спрече једнострани потези Приштине, оживи дијалог и Србима гарантује поштовање њихових људских и политичких права.

Ђурић и Панапа потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Тувалуа о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

image