Свет

Више од 350 људи убијено у Либану у израелским нападима, Израел најавио наредну фазу операције

Министарство здравља Либана навело је да је међу погинулима 24 деце и 42 жене
Више од 350 људи убијено у Либану у израелским нападима, Израел најавио наредну фазу операције© Tanjug/AP/Baz Ratner

У данашњим израелским нападима на Либан погинуло је 356, а рањено је 1.246 особа, саопштило је либанско Министарство здравља.

Министарство је додало да је међу погинулима 24 деце и 42 жене, пренео је Ројтерс.

Израелска војска навела је раније данас да је погодила више од 800 циљева Хезболаха у јужном Либану и у долини Бека на истоку Либана.

"Међу погођеним циљевима биле су зграде у којима је Хезболах крио ракете, пројектиле, ракетне лансере, беспилотне летелице и другу терористичку опрему", наведено је у саопштењу војске.

ИДФ тврди да су мете напада биле локације које користи Хезболах, укључујући стамбене објекте у којима је ова група ускладиштила оружје и другу војну опрему.

Удари су били географски најраспрострањеније бомбардовање које је Израел истовремено извео откако је почео њихов сукоб са Хезболахом пре скоро годину дана, паралелно са ратом у Гази.

Хезболахова телевизија Ел Манар известила је о израелским ваздушним нападима на периферији многих градова и села на југу и долини Бека у источном Либану. На снимцима се виде стубови дима који се дижу изнад југа.

Поред напада на регион долине Бека у источном Либану, ратни авиони су извели и ваздушне нападе на област Хермел у северном Либану, известио је Хезболахов Ел Манар.

Либанско министарство здравља Либана наложило је свим болницама на југу и истоку земље да обуставе обављање свих операција које нису хитне да би се пружила помоћ рањенима у израелским нападима на Хезболах.

Сукоб, који је нагло ескалирао у протеклој седмици, бесни откако је Хезболах отворио други фронт против Израела, рекавши да делује као подршка Палестинцима који се суочавају с израелском офанзивом јужније у Гази.

У уторак и среду експлодирале су хиљаде пејџера и воки-токија које користе припадници Хезболаха. За напад се увелико окривљује Израел, који није ни потврдио ни негирао одговорност.

  • 23. сеп 2024 • 21:49

    21:49

    Непрофитна организација ДАВН: Израел жели широк регионални рат

    Непрофитна организација ДАВН са седиштем у Вашингтону тврди да "Израел јасно даје до знања целом свету да жели широк регионални рат, не само на окупираној палестинској територији, већ и у Либану и Ирану”.

    "Једини начин да се заустави његова неспутана ратоборност је да се престане награђивати ​​са све више и више америчког оружја", рекао је Раед Харар, директор ДАВН-а.

    "Без заустављања израелских напада у регији, неће бити пута ка миру, а последице ће одјекивати ​​далеко изван граница Либана."

  • 21:45

    Египат позвао УН да интервенише на израелску ескалацију

    Египатско министарство спољних послова позвало је "међународну заједницу и Веће безбедности Уједињених нација да одмах интервенишу" како би зауставили "опасну израелску ескалацију у Либану".

    Министарство здравља саопштило је да је у питању најсмртоноснији дан у тој земљи у много година.

  • 20:57

    Хезболах објавио да командант јужног фронта безбедан

    Хезболах је објавио информације у којима се наводи да је командант јужног фронта Али Караки безбедан упркос томе што је очигледно био мета ваздушних удара пре само неколико сати, преноси "Гардијан".

    Караки је "добро" и на сигурном је месту, наводи група.

  • 20:47

    У израелским нападима на југ Либана погинуло најмање 356 људи, рањено 1.246

    У данашњим израелским нападима на Либан погинуло је 356, а рањено је 1.246 особа, саопштило је либанско министарство здравља.

    Министарство је додало да је међу погинулима 24 деце и 42 жене, пренео је Ројтерс.

  • 20:26

    Након данашњих удара на Хезболах Израел најавио наредну фазу операције у Либану

    Након што је јутрос покренула талас ваздушних напада на циљеве Хезболаха, Израелска војска се припрема за наредну фазу своје операције у Либану, изјавио је начелник генералштаба ИДФ генерал Херци Халеви.

    "Ми циљамо борбену инфраструктуру коју је Хезболах градио протеклих 20 година. Ово је веома значајно. Нападамо циљеве и припремамо се за следеће фазе", наводи се у саопштењу Халевија без додатних детаља, преноси Ројтерс.

  • 19:25

    Пентагон: Због ескалације тензија САД шаљу додатне војне снаге на Блиски исток

    Сједињене Америчке Државе намеравају да пошаљу мали број додатних војних снага на Блиски Исток због ескалације тензија између Израела и либанске групе Хезболах, саопштено је данас из Пентагона, али без навођења тачног броја војника или појашњења о циљевима додатне војне мисије.

    "Из предострожности, шаљемо мали број додатног америчког војног особља како бисмо ојачали наше снаге које се већ налазе у региону Блиског истока", рекао је на конференцији за новинаре портпарол Пентагона генерал-потпуковник Патрик Рајдер, преноси Ројтерс.

    Након скоро годину дана рата у Појасу Газе, Израел преусмерава пажњу на своју северну границу на коју Хезболах испаљује ракете подржавајући своје савезнике из Хамаса.

    Израелска војска је у понедељак напала Хезболах на југу Либана, у долини Бека на истоку Либана и подручја на северу Либана близу границе са Сиријом.

  • 18:52

    Нетанјаху либанском народу: Озбиљно схватите наша упозорења

    Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручио је либанском народу да озбиљно схвати упозорење Израела и да ће моћи да се врати кући након што се сукоби заврше.

    "Израел не ратује са вама. Ратује са Хезболахом", рекао је Нетанјаху у видео поруци.

    Истиче да их је Хезболах превише дуго користио као живи штит.

    "Поставио је ракете у ваше дневне собе и пројектиле у ваше гараже. Те ракете и пројектили су усмерени директно на наше градове, директно на наше грађане", нагласио је израелски премијер, преноси "Тајмс оф Израел".

    Он је рекао да Израел, да би одбранио свој народ од напада Хезболаха, мора да извади то оружје.

    "Од јутрос, ИДФ вас је упозорио да се склоните са пута", рекао је Нетанјаху.

    Он је упутио позив Либанцима и додао да треба озбиљно да схвате ово упозорење.

    "Не дозволите да Хезболах угрози ваше животе и животе ваших најмилијих. Не дозволите Хезболаху да угрози Либан. Молим вас, склоните се са пута, нагласио је израелски премијер и поручио да када се операција заврши, могу безбедно да се врате својим кућама.

  • 18:45

    Израелски напад на предграђе Бејрута за мету имао једног од лидера Хезболаха

    Судбина вишег команданта Хезболаха Алија Каракија након напада ИДФ у Бејруту је нејасна, наводе либански безбедносни извор, преноси РТС писања Ројтерса.

    Израелски напад на јужно предграђе либанске престонице за мету је имао високог лидера Хезболаха Алија Каракија, шефа јужног фронта, потврдило је Ројтерсу либанско обезбеђење.

    Каракијева судбина је нејасна, каже извор.

  • 18:15

    Израел сада гађа Бејрут

    Израелска војна офанзива у суседном Либану сада  је усмерена на Бејрут.

    Израелска војска је то објавила, преноси Ројтерс, а агенција се позива на неименовани безбедносни извор који каже да су најновији израелски удари погодили јужна предграђа Бејрута.

    Израел је нови талас бомбардовања описао као "циљани удар", не прецизирајући за сада шта је циљ.

    Како додаје "Гардијан", десетине хиљада Либанаца тренутно покушава да се евакуише са југа земље.

image