Свет

Избори у Бранденбургу: Шолцова партија однела тесну победу, одличан резултат АфД-а

Партија немачког канцелара Олафа Шолца успела је да "одбрани" власт у покрајини у којој доминирају више од три деценије, али су АфД и Савез Саре Вагенкнехт успели да направе значајан искорак на јучерашњим изборима
Избори у Бранденбургу: Шолцова партија однела тесну победу, одличан резултат АфД-аwww.globallookpress.com © IMAGO

Социјалдемократска партија Немачке (СПД) немачког канцелара Олафа Шолца однела је тесну победу на регионалним изборима у источнонемачкој покрајини Бранденбург, док је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) остварила одличан резултат и завршила на другом месту.

СПД је освојила 30,9 одсто гласова, што им је било довољно за прво место, док је АфД добио подршку укупно 29,2 одсто гласача. Обе партије су забележиле боље резултате него пре пет година, а АфД је свој резултат поправио за чак 5,7 процентних поена.

Савез Саре Вагенкнехт (БСВ), који је основан почетком године након што је та немачка политичарка напустила партију Левице, такође је остварио одличан резултат са 13,5 одсто, што је било довољно за треће место. Изборни праг прешли су још и демохришћани (12,1 одсто), док су Зелени, Левица и локална регионална партија Наранџасти остали испод цензуса.

Добар резултат СПД-а могао би да представља сламку спаса за канцелара Шолца, чија се влада већ месецима налази у дубокој кризи и чија је подршка у стрмоглавом паду.

Пораз у Бранденбургу, руралној држави која окружује Берлин и у којој је СПД на власти од поновног уједињења Немачке 1990. године, вероватно би уништио Шолцове планове за номинацију још један канцеларски мандат, а он би се нашао под притиском да распише ванредне изборе, наводи "Политико".

Шолц, међутим, није много помогао својој партији на јучерашњим изборима. Напротив, локални одбор СПД-а покушао је да се дистанцира од непопуларног канцелара, пошто се у првом плану нашао далеко популарнији локални лидер Дитмар Војдке - који се налази на челу владе Бранденбурга од 2013. године.

СПД је добио неочекивани ветар у леђа након што је премијер Саксоније Михаел Кречмер из редова демохришћана (ЦДУ) подржао Војдкеа, поручивши гласачима десног центра да би имало више смисла подржати СПД и блокирати АфД него подржати ЦДУ.

СПД је победу однео углавном захваљујући подршци гласача старијих од 60 година, који су у великом броју подржали ту партију левог центра. АфД је, с друге стране, остварио убедљиву победу међу млађим гласачима.

Формирање већине неће представљати лак задатак за социјалдемократе, којим савез са демохришћанима неће бити довољан за већину у парламенту Бранденбурга. Пошто су све партије одбациле могућност сарадње са АфД-ом, то значи да ће СПД морати да преговара и са БСВ-ом.

Сара Вагенкнехт је након регионалних извора у Саксонији и Тирингији прошлог месеца изјавила да ће учешће своје партије у власти условити променама у спољној политици савезне владе, укључујући и обуставу слања наоружања Украјини.

image