Шеф египатске дипломатије о сукобу Израела и Хезболаха: Страхујемо од свеопштег рата

Иако су Хезболах и Израел рутински размењивали ватру од почетка сукоба у Гази, током прошле недеље забележени су приметно чешћи и интензивнији напади између сукобљених страна

Ескалација сукоба Израела и либанске милитантне групе Хезболах могла би да доведе до свеопштег рата у региону, упозорио је египатски министар спољних послова Бадр Абделати уочи годишњег састанка светских лидера у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Подсећамо, напетости између јеврејске државе и Хезболаха су порасле након што су хиљаде електронских уређаја прошле недеље експлодирале широм Либана, у нападу за који се верује да га је извео Израел.

Иако су Хезболах и Израел рутински размењивали ватру од почетка сукоба у Гази, током прошле недеље забележени су приметно чешћи и интензивнији напади између сукобљених страна.

"Постоји велика забринутост због могућности да ескалација у региону доведе до свеопштег регионалног рата", рекао је Абделати за АФП.

Како је додао, недавни нагли пораст непријатељстава  "негативно је утицао"  на преговоре о прекиду ватре у Гази. 

Египат, Катар и САД су одлучни да наставе своје напоре ка постизању споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца, рекао је високи дипломата.

Абделати је окривио "провокативну" израелску политику за недавни пораст насиља и сукоба са Хезболахом, који је обећао подршку Палестинцима.

Шири регионални сукоб "не служи интересима ниједне стране", нагласио је он.

Израел тврди да је убио двојицу високих команданата Хезболаха и десетак других официра у ваздушном нападу прошле недеље.

Хезболах је потврдио смрт двојице својих високих официра.

У недељу је начелник израелског генералштаба Херци Халеви рекао да је Израел превентивно напао Хезболах, оптужујући паравојну групу да планира напад великих размера сличан оном који је Хамас извео у Израелу 7. октобра.

Напад је био "порука целом Блиском истоку и шире", јер Израел зна "како да дође до сваког ко прети грађанима Државе Израел", навео је Халеви.