Свет

Кијев жели да расколничка црква постане патријаршија

Владимир Зеленски рекао је да је разговарао са делегацијом Васељенске патријаршије о жељи Украјинаца да добију патријарха
Кијев жели да расколничка црква постане патријаршијаGetty © Chris McGrath / Staff

Владимир Зеленски објавио је да Кијев ради на добијању статуса патријаршије за "Православну цркву Украјине" (ПЦУ), расколничку цркву коју подржава украјинска влада, преноси РТ Интернешенел.

Обраћајући се новинарима, Зеленски је открио да је о томе разговарао са делегацијом архијереја из Цариградске патријаршије крајем августа. Јерарси наводно имају "визију акционог плана", али то питање још чека на разговоре са цариградским патријархом Вартоломејем.

"Рекао сам да би наш народ, Украјинци, разумео ако би статус био подигнут у ранг патријаршије. Црквени великодостојници су прихватили информацију и пренеће је васељенском патријарху Вартоломеју, а они ће о томе разговарати", рекао је Зеленски.

У августу је Зеленски потписао контроверзни закон којим се забрањују верске организације за које се сумња да имају везе са Русијом. Сматра се да је закон првенствено усмерен на једину канонску православну цркву у земљи, Украјинску православну цркву (УПЦ), која је и највећа хришћанска деноминација у Украјини, а под окриљем је Московске патријаршије.

Са почетком сукоба између Кијева и Москве, УПЦ је прекинула своје везе са Московском патријаршијом, истичући своју независност у односу на Руску православну цркву. То је, међутим, није поштедело све већег притиска украјинских власти, које су је више пута оптуживале да је и даље повезана са Русијом.

Суочавајући се са различитим притисцима у земљи и много година пре почетка Специјалне војне операције, УПЦ је претрпела велики ударац када је 2018. основана ПЦУ уз помоћ тадашњег председника Петра Порошенка. 

ПЦУ, за коју се Зеленски залаже да буде подигнута у ранг патријаршије, настала је од неколико расколничких православних цркава у Украјини, а Томос о аутокефалности дао јој је васељенски патријарх Вартоломеј. Овај потез изазвао је велике поделе у православном свету, а због њега је Москва прекинула канонско општење са Цариградом.

Већина православних цркава, међу којима су древне патријаршије, Јерусалимска и Антиохијска, као и Српска православна црква, не признају ПЦУ. 

ПЦУ је у рангу митрополије и према томосу који је добила од цариградског патријарха налази се у веома подређеном положају у односу на Васељенску патријаршију.

Њена аутономија врло је ограничена и практично је подређена васељенском патријарху, за разлику од канонске УПЦ која је уживала најширу аутономију добијену од Московске патријаршије. 

image