Свет

Плаше их Трамповом победом: Немачку очекује пад извоза у САД за 14,9 одсто

Политички планови оба кандидата за председника Америке указују на високе буџетске дефиците и лабаву фискалну политику, наводи се у извештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена и платформе "Еконпол Европа"
Плаше их Трамповом победом: Немачку очекује пад извоза у САД за 14,9 одсто© N.C. Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Ако Доналд Трамп буде у новембру изабран за председника САД и одржи своја предизборна обећања, немачки извоз у Сједињене Америчке Државе би могао да падне за 14,9 одсто објављено је у извештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена и платформе "Еконпол Европа".

Како се наводи, у том случају би извоз немачке ауто-индустрије у Сједињене Америчке Државе пао за 32 одсто, а извоз немачких фармацеутских производа за 35 одсто.

Сједињене Америчке Државе су један од најважнијих трговинских партнера Немачке - како у сектору робе, тако и у сектору услуга.

Наводи се да би Трампова политика увођења царина Кини могла да смањи немачки извоз и у ту азијску земљу за скоро 9,6 одсто.

Кинеска потражња за интермедијарним производима из Немачке би значајно пала због америчког трговинског сукоба са Пекингом.

"Ако Трамп буде поново изабран и започне нови трговински рат са Кином, Немачка експортна политика би много пропатила", изјавила је стручњак ИФО за трговину Лисандра Флах.

Указује се да би у том сценарију целокупан немачки извоз могао да падне за око два одсто, што одговара смањењу за приближно 35 милијарди евра.

Камала Харис би као председница Сједињених Америчких Држава вероватно наставила са Бајденовом протекционистичком трговинском политиком, док би евентуална друга Трампова председничка администрација суштински изменила светске трговинске односе, додаје се у извештају.

Политички планови оба кандидата указују на високе буџетске дефиците и лабаву фискалну политику. У било ком од наведених сценарија Сједињене Америчке Државе неће бити лак трговински партнер за Европску унију, наводи се у извештају.

image