Свет

Партија Андреја Бабиша однела убедљиву победу на регионалним изборима у Чешкој

Партија АНО наставља да јача своју позицију на чешкој политичкој сцени, док актуелну владу напада због подршке Украјини
Партија Андреја Бабиша однела убедљиву победу на регионалним изборима у Чешкојwww.globallookpress.com © IMAGO/Ondrej Deml

Опозициона чешка партија АНО некадашњег премијера Андреја Бабиша остварила је убедљиву победу у 10 од 13 региона, као и на изборима за Сенат који су одржани прошлог викенда.

На чешким изборима одржаним у петак и суботу, партија АНО је одвојила укупно 292 места у регионалним скупштинама, што је чак 114 регионалних одборника више него пре четири година. Кампања АНО-а се фокусирала на оштрим критикама актуелне чешке владе.

Када је реч о партијама у владајућој коалицији, Грађанско-демократска партија је освојила 106 места, покрет Градоначелници и независни 73 места, Демохришћани 49, док покрет ТОП 09 може да рачуна на 16 одборничких места.

Последња партија у владајућој коалицији, Пиратска партија, доживела је прави бродолом, освојивши само три места у регионалним саветима у поређењу са 99, колико је имала након прошлих избора.

АНО наставља да јача своју позицију на чешкој политичкој сцени.

Та партија је забележила добар резултата и током првог круга избора за трећину места у Сенату, горњем дому чешког парламента. АНО је већ освојила два сенаторска места у првом кругу, а има и 19 финалиста који ће се надметати у другом кругу, што је више од било које друге странке.

Андреј Бабиш важи за великог критичара актуелне чешке владе, и то пре свега њиховом приступу сукобу у Украјини. Средином јула, он је рекао да чешко руководство "сања рат са Русијом".

Он је критиковао одлуку Чешке да купи авионе америчке производње Ф-35, назвавши их "бескорисним".

Бабиш је, заједно са мађарским премијером Виктором Обраном некадашњом председницом француског Националног окупљања, један од оснивача групе у Европском парламенту Патриоте за Европу.

image