Партија Андреја Бабиша однела убедљиву победу на регионалним изборима у Чешкој

Партија АНО наставља да јача своју позицију на чешкој политичкој сцени, док актуелну владу напада због подршке Украјини

Опозициона чешка партија АНО некадашњег премијера Андреја Бабиша остварила је убедљиву победу у 10 од 13 региона, као и на изборима за Сенат који су одржани прошлог викенда.

На чешким изборима одржаним у петак и суботу, партија АНО је одвојила укупно 292 места у регионалним скупштинама, што је чак 114 регионалних одборника више него пре четири година. Кампања АНО-а се фокусирала на оштрим критикама актуелне чешке владе.

Када је реч о партијама у владајућој коалицији, Грађанско-демократска партија је освојила 106 места, покрет Градоначелници и независни 73 места, Демохришћани 49, док покрет ТОП 09 може да рачуна на 16 одборничких места.

Последња партија у владајућој коалицији, Пиратска партија, доживела је прави бродолом, освојивши само три места у регионалним саветима у поређењу са 99, колико је имала након прошлих избора.

АНО наставља да јача своју позицију на чешкој политичкој сцени.

Та партија је забележила добар резултата и током првог круга избора за трећину места у Сенату, горњем дому чешког парламента. АНО је већ освојила два сенаторска места у првом кругу, а има и 19 финалиста који ће се надметати у другом кругу, што је више од било које друге странке.

Андреј Бабиш важи за великог критичара актуелне чешке владе, и то пре свега њиховом приступу сукобу у Украјини. Средином јула, он је рекао да чешко руководство "сања рат са Русијом".

Он је критиковао одлуку Чешке да купи авионе америчке производње Ф-35, назвавши их "бескорисним".

Бабиш је, заједно са мађарским премијером Виктором Обраном некадашњом председницом француског Националног окупљања, један од оснивача групе у Европском парламенту Патриоте за Европу.