Отворено писмо: Дубока држава подржала Камалу Харис против Доналда Трампа

Писмо су, како је рекао шеф Трампове кампање, потписали "исти људи који су земљу увели у бескрајне ратове"

Више од 700 републиканаца који се баве пословима националне безбедности подржало је демократског председничког кандидата Камалу Харис у трци за председника. Међу онима које су потписали отворено писмо и које је организовала група Лидери националне безбедности за Америку, како јавља "Аксиос", јесу бивши државни секретари и министри одбране, бивши амбасадори и пензионисани генерали.

Они за које директор комуникација Трампове кампање Стивен Чунг каже да су  "исти људи који су земљу увели у бескрајне стране ратове и профитирали од њих док је амерички народ патио".

Дружина која је потписала отворено писмо навела је, међутим, како Камала Харис "брани демократске идеале Америке" док их њен ривал Доналд Трамп "угрожава".

"Контраст са господином Трампом је јасан: тамо где је потпредседница Харис спремна и стратег, он је импулсиван и лоше информисан", наводи се у писму, које су између осталих потписали и бивши министар одбране Чак Хејгел, републиканц који је служио у Обаминој администрацији, и пензионисани морнарички контраадмирал Мајкл Смит.

У писму се критикује Трамп јер је, како кажу, хвалио "противнике диктаторе" укључујући и Си Ђинпинга, Ким Џонг Уна и Владимира Путина, "као и терористичке вође Хезболаха", а "оцрњивао САД".

Трамп, тврде представници америчке дубоке државе "прети нашем демократском систему" и "поткопао је веру" у изборе "понављајући без доказа лажи о милионима лажних гласова".

"Он није показао кајање због покушаја да поништи изборе 6. јануара, 2020. године, обећава да ће помиловати осуђене починиоце и јасно је ставио до знања да неће поштовати резултате избора 2024. ако поново изгуби", додаје се.

Потписници отвореног писма подршке Харисовој уверавају како је за америчку националну безбедност потребан озбиљан и способан врховни командант. У држави на којој тренутну функцију обавља Џозеф Бајден, овакав врховни командант- заиста би могао бити освежење.

"Друго, верујемо да је америчка демократија од непроцењиве вредности. Свака генерација има одговорност да је брани. Зато ми, доле потписани, са поносом подржавамо Камалу Харис да буде следећи председник Сједињених Држава", закључују потписници писма.