УЖИВО На југу Либана готово 500 погинулих: Хезболах узвраћа ударац

Понедељак је био најкрвавији дан у тој блискоисточној земљи од окончања Грађанског рата у Либану 1990. године

Либанско министарство здравља саопштило је да су у јучерашњим израелским нападима на Либан погинуле 492, а рањено 1.645 особа.

Министарство је додало да је међу погинулима 35 деце и 58 жена, пренео је Ројтерс. Понедељак је био најкрвавији дан у тој блискоисточној земљи од окончања Грађанског рата у Либану 1990. године.

Насер Јасин, либански министар који координира одговор на кризу, рекао је да је активирано 89 привремених склоништа у школама и другим објектима, капацитета више од 26.000 док су цивили бежали од "израелских зверстава".

Израелска војска (ИДФ) навела је раније данас да је погодила више од 1.300 циљева Хезболаха у јужном Либану и у долини Бека на истоку Либана.

"Међу погођеним циљевима биле су зграде у којима је Хезболах крио ракете, пројектиле, ракетне лансере, беспилотне летелице и другу терористичку опрему", наведено је у саопштењу војске.

Након што је јутрос покренула талас ваздушних напада на циљеве Хезболаха, Израелска војска се припрема за наредну фазу своје операције у Либану, изјавио је начелник генералштаба ИДФ генерал Херци Халеви.

"Ми нападамо борбену инфраструктуру коју је Хезболах градио протеклих 20 година. Ово је веома значајно. Нападамо циљеве и припремамо се за следеће фазе", наводи се у саопштењу Халевија без изношења детаља.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је либанском народу да озбиљно схвати упозорење Израела и да ће моћи да се врати кући након што се сукоби заврше.

"Израел не ратује са вама. Ратује са Хезболахом", рекао је он у видео поруци, пренео је "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху је истакао да је Хезболах цивиле превише дуго користио као живи штит.

"Поставио је ракете у ваше дневне собе и пројектиле у ваше гараже. Те ракете и пројектили су усмерени директно на наше градове, директно на наше грађане", нагаласио је израелски премијер.

Он је рекао да Израел, да би одбранио свој народ од напада Хезболаха, мора да извади то оружје.

Амерички председник Џозеф Бајден, који ће се данас обратити Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, рекао је да ради на смиривању ситуације.

"Обавештен сам о најновијим дешавањима у Израелу и Либану. Мој тим је у сталном контакту са њиховим колегама и радимо на деескалацији", рекао је он док је разговарао са председником УАЕ шеиком Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном у Белој кући.

24. сеп 2024 • 11:02

У току још један талас израелских ваздушних удара на Либан

ИДФ je извео нови таласа ваздушних напада на циљеве Хезболаха у јужном Либану, преноси "Тајмас оф Израел"

Израелска војска је објавила да је су борбени авиони погодили ракетне бацаче, зграде које користи Хезболах и куће у којима је складиштено оружје.

Наводе и да је до сада Хезболах лансирао скоро 100 ракета на северни Израел.

САД ће на Генералној скупштини УН представити идеје за деескалацију сукоба Израела и Либана

САД ће на маргинама 79. заседања Генералне скупштине УН изнети конкретне идеје за деескалацију сукоба између Израела и Либана, објавио је АФП позивајући се на неименованог америчког званичника, преноси "РИА Новости".

Агенција наводи да је неименовани извор изразио наду да ће напори Америке довести до изградње дипломатског процеса који ће нормализовати ситуацију на либанско-израелској граници, додавши да се САД противе могућој израелској копненој операцији у Либану.

Француска затражила хитан састанак Савета безбедности о Либану

Француска је затражила хитан састанак Савета безбедности УН на којем би се разговарало о Либану, након ескалације сукоба Израела и милитаната Хезболаха, групе која делује у Либану.

"Затражио сам да се ове недеље одржи хитан састанак Савета безбедности о Либану", изјавио је француски министар спољних послова Жан Ноел Баро на Генералној скупштини УН у понедељак, преноси "Гардијан".

Он је позвао све стране да "избегну регионални пожар који би био разоран за све".

Хезболах испалио око 65 ракета на Израел

Израелска војска (ИДФ) саопшгтила је да је више од 65 ракета испаљено јутрос из Либана на северни Израел.

ИДФ наводи да је око 10 ракета испаљено на подручја источно од града Хаифе и да је неколико пројектила пресрела израелска ПВО, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелске медицинске службе су потврдиле да је шрапнел из пресретнуте ракете лакше повредио 58-годишњу жену, која је превезена у болницу.

Пет ракета је лансирано на циљеве у долини Језраил, од којих су неке пресретнуте, а остале су погодиле ненасељена подручја и повређених није било.

Око 50 ракета испаљено је на област Кирјат Шмона, а ИДФ наводи да су неке од ракета пресретнуте, док су друге погодиле град и проузроковале штету, али није било повређених.

Авио-компаније отказују летове за Бејрут и Тел Авив

Бројни авио-превозници су отказали летове и за Бејрут и за Тел Авив због појачаних сукоба између Израела и либанског Хезболаха.

На веб страници Међународног аеродрома "Рафик Харири" у Бејруту наведено је да је отказано 15 одлазних и 29 долазних летова различитих авио-компанија, укључујући "Катар Ервејз" и авио-компаније из Уједињених Арапских Емирата и Турске, преноси Ројтерс.

Немачка авиокомпанија "Луфтханза" обуставила је летове за Бејрут до 26. октобра.

Комерцијалне авиокомпаније "Виз Ер", "Бритиш Ервејз" и "Азербејџан Ерлајнс" отказале су данас летове ка и са аеродрома "Бен Гурион" у Тел Авиву због појачаних сукоба између Израела и либанског Хезболаха, пренели су раније данас израелски медији.

Север Израела под снажном ракетном ватром из Либана

Либан је снажном ракетном ватром поново напао север Израела, а сирене су се огласиле у више градова у истој области која је и прошле ноћи била на мети Хезболаха, преноси "Тајмс оф Израел".

Неколико ракета пало је на град Кирјат Шмона, преносе медији на хебрејском.

Тренутно нема информација о повређенима.

Хезболах напао север Израела, ИДФ узвратио

Израелска војска је саопштила да је извела ваздушни напад на ћелију Хезболаха у Либану, која је током ноћи пуцала према области града Афула и да је уништила лансере ове организације.

Хезболах је током ноћи извео снажан ракетни напад на војни аеродром у близини града Афула и ваздушну базу Рамат Давид у Израелу, пренели су либански медији.

Израелска војска је навела да је Хезболах испалио око 20 ракета на север Израела у три одвојене серије, при чему су све пројектиле пресрели системи противваздушне одбране или су пали на отвореним подручјима.