Борељ: Међународна правила никада нису била овако занемарена као данас

Жозеп Борељ је истакао да Европљани имају посебну одговорност према грађанима света јер мултилатерални систем, када функционише, доноси мир и стабилност

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, као домаћин неформалног састанка Савета за спољне послове ЕУ у Њујорку током Генералне скупштине Уједињених нација, изјавио је да међународна правила никада нису била оволико занемарена као данас.

"Свет је погођен многим кризама, до те мере да међународна правила никада нису била толико занемарена. Међународни систем правила никада није био тако слабо спроведен и поштован", истакао је он.

Европски дипломата је рекао да је у недељу "засијала светлост наде: усвајање 'Пакта за будућност' указује на то да постоји велика потражња за мултилатерализмом. Мултилатерализам значи да сви имају свој глас, да се сви чују. Да свет узима у обзир интересе свих, а не само великих сила".

Он је додао да "Европљани имају посебну одговорност према грађанима света јер мултилатерални систем, када функционише, доноси мир и стабилност".

Када је реч о сукобу у Украјини, Борељ је исткао да је одржан састанак о енергетској ситуацији у тој земљи.

"Ситуација је критична. Путин наставља да бомбардује инфраструктуру која производи струју и енергију за Украјинце. Готово две трећине капацитета за производњу енергије је уништено", рекао је Борељ.

Када је реч о Блиском истоку, навео је да је ситуација на граници Израела са Либаном и у Бејруту постала "веома забрињавајућа и опасна, са много цивилних жртава".

"У овом тренутку, сведоци смо великог егзодуса људи који се селе из јужног Либана на север. Ваздушни снимци аутопутева у јужном Либану приказују велику масу, велики застој људи који беже, јер су упозорени да ће израелске снаге бомбардовати све циљеве повезане с Хезболахом. С друге стране, више од 100.000 људи у Израелу је већ било приморано да напусти своје домове због напада Хезболаха", додао је Борељ.

Високи представник ЕУ је рекао да "обе стране настављају борбу, а бомбардовање Бејрута је изазвало велики број цивилних жртава".

"Ризик од регионалне ескалације сукоба се повећава. Постоји пут ка безбедности за обе стране, а то је резолуција Савета безбедности", рекао је он и додао да је прекид ватре неопходан је да би се ослободили таоци, омогућила хуманитарна помоћ и започео политички процес.

"Не можемо чекати на прекид ватре, ко зна када ће до тога доћи", истакао је Борељ.