Зеленски оптимиста: Крај сукоба је ближи него што сви мисле, план победе је јачање Украјине

Лидер кијевског режима поновио је да је потребно ојачати Украјину и открио да се у његовом плану о крају сукоба не ради о преговорима са Русијом

Лидер кијевског режима Владимир Зеленски рекао је у интервјуу за Еј-Би-Си Њуз да мисли да је крај украјинског сукоба ближи него што многи мисле, након чега је поново затражио од савезника да ојачају украјинску армију. 

"План победе је јачање Украјине. Зато тражимо од наших пријатеља, савезника да нас ојачају. То је веома битно", рекао је Зеленски који је допутовао у Њујорк због Генералне скупштине Уједињених нација, али и како би разговарао са америчким званичницима о такозваном новом мировном плану - "плану победе", који је недавно најавио и за који је рекао да ће први пут бити представљен баш током ове последње "америчке турнеје".  

"Мислим да смо ближи миру него што мислимо. Ближи смо крају рата. Само треба да будемо веома јаки, веома јаки", рекао је Зеленски.  

Како преноси ТАСС, он је затим навео да се у његовом плану о крају сукоба не ради о преговорима са Русијом. Само из јаке позиције Украјина може "натерати (председника Русије Владимира) Путина да заустави рат", рекао је за Еј-Би-Си Њуз. 

Зеленски ће до краја недеље отпутовати у Вашингтон када ће се састати са председником САД Џозефом Бајденом, потпредседником Камалом Харис и бившим америчким лидером Доналдом Трампом. Бела кућа најавила је да ће састанак са Бајденом бити одржан 26. септембра када ће се разговарати о новом плану Зеленског.

Ипак, Трамп је на последњем митингу у Индијани синоћ изјавио да мисли да је Зеленски "најбољи трговац на свету". 

"Сваки пут када дође у земљу, оде са 60 милијарди долара. Он толико жели да они (демократе) победе на овим изборима. Али ја ћу учинити другачије, разрадићу мир", рекао је Трамп. Он је прекорио америчко руководство због тога што не одржава контакт са руском страном и навео да ће, уколико победи на новим изборима, једна од првих ствари којом ће се позабавити бити управо украјински сукоб. Како је објаснио, уколико постане председник САД, одмах ће се чути са руским лидером и Зеленским и позвати их да постигну договор.