Свет

Корупција у Кијеву: Украјинске власти на удару западних спонзора због смене утицајног директора

Западне дипломате критиковале су Кијев због одлуке тамошњих власти да смене директора државног дистрибутера електричне енергије
Корупција у Кијеву: Украјинске власти на удару западних спонзора због смене утицајног директораGetty © Chris McGrath

Европски званичници све су забринутији због стања владавине права у Украјини, а у центру пажње последњих дана нашла се електромрежа те државе, пише "Политико".

Окидач најновијих превирања је одлука украјинских власти да смене Владимира Кудрицког, извршног директора националног дистрибутера електричне енергије "Укренерго".

Званично образложење за његову смену је његов неуспех да "заштити украјинску електромрежу од руских напада". Међутим, међународни посматрачи су одбацили такво образложење, између осталог и зато што Кудрицки има репутацију професионалца.

Дипломате и велики кредитори чак су издали ретку јавну опомену због његове смене, позивајући Кијев да промени приступ - а ту поруку подржале су и државе чланице формата Г7, што јој је дало додатну тежину.

Како наводи "Политико", на Западу расте забринутост да власти у Кијеву "полако руше принцип поделе моћи, који је кључан у свакој функционалној демократији", те да примамљиви држави уговори углавном завршавају у рукама политички лојалних.

У изјави за тај бриселски портал, Кудрицки је потврдио да је страх западних дипломата оправдан, додајући да председничка администрација жели да стави читав енергетски сектор Украјине под своју контролу.

"Могу да вам да, да нисмо радили независно током последње две године, сигурно да не бисмо преживели најтеже зиме које је било који оператер електроенергетског система икада искусио", истакао је он.

Из администрације Владимира Зеленског су демантовали те тврде, додајући да "именовање директора државних предузећа није у њиховој надлежности".

Независни стручњаци за енергетику, међутим, кажу да уклањање Кудрицког није једини такав случај, указује "Политико".

"Протеклих година су отпуштени шефови више енергетских предузећа, укључујући и шефа наше компаније за производњу нуклеарне енергије, који је био веома професионалан", рекао је Михаил Гончар, стручњак за енергетику из Кијевског Центра за глобалне студије, додајући да се иста ствар дешава са компанијама за гас.

Он је упозорио да би било веома опасно ако компаније у сектору енергетике не буду водили професионалци, а са таквом оценом се слажу и представници опозиције.

"Само су смислили разлог да се отарасе Кудрицког, али искрено, није било доброг оправдања да га избаце јер је свој посао радио добро", рекао је опозициони посланик и критичар Зеленског Никола Књажицки.

"Политико" запажа да је у случају отпуштања Кудрицког занимљиво и то колико је Запад оштро реаговао.

Европске дипломате су упозориле украјинску владу да не отпуштају директора те компаније, наводећи да би његова смена могла да "доведе у питање могућност Европе да подржи украјинску електромрежу".

image