Министарство правде и ФБИ раде на три фронта да обезбеде америчке изборе

Забринутост због могућег насиља у земљи расте након два покушаја атентата на бившег председника Доналда Трампа

Министарство правде детаљно је описало свој рад на обезбеђивању новембарских избора у Сједињеним Америчким Државама будући да због потенцијалних претњи постоји забринутост на Капитол Хилу да ће изборни процес бити угрожен, пише "Политико".

Помоћник државног тужиоца Карлос Уријарте послао је у петак писмо шефовима пет сенатских одбора, који су раније овог месеца изразили забринутост због низа претњи на изборима. У писму је истакнут рад Министарства правде и ФБИ на три фронта: право гласа, стране претње и унутрашњи немири.

"Мисија Министарства правде је да подржава владавину закона, чува нашу земљу и штити грађанска права. Одбрана наше демократије је критична за сваки од ова три приоритета… (који су) од суштинског значаја за функционисање наше демократије и за одржавање поверења свих Американаца у наш демократски систем власти", написао је Уријарте у писму.

Писмо, у које је "Политико" имао увид, послато је председавајућој за правила и администрацију Ејми Клобучар, председнику обавештајних служби Марку Ворнеру, председавајућем правосуђа Дику Дурбину, сенаторки Пети Мареј и председавајућем за унутрашњу безбедност и владине послове Герију Питерсу.

Пет сенатора је раније овог месеца послало писмо Министарству правде и другим агенцијама у обавештајној заједници како би изразили забринутост због могућих претњи по изборни процес и позвали администрацију да "да приоритет припремама за откривање, спречавање и ублажавање претњи изборном процесу, званичницима и радницима".

Сенатори ће такође у среду добити извештај припремљен за све чланове о страним претњама америчким изборима, према извору у Сенату упознатом са планом.

Посланици све више изражавају забринутост због покушаја мешања у новембарске изборе или претњи по процес гласања, а забринутост због могућег насиља расте након два покушаја атентата на бившег председника Доналда Трампа.

Уријарте је у свом писму поменуо два инцидента и завере страних актера за убиство садашњих или бивших америчких званичника последњих година, као и напад на Капитол 6. јануара.

"Користимо сваки алат који му је на располагању за борбу против таквог насиља и претњи насиљем", додао је Уријарте.