Свет

"Није нимало добро": Лабуристи у паници након прва три месеца "стармеризма"

Чини се да су лабуристи су паралисани пред прву велику страначку конференцију од победе на изборима, рекао је анонимни званичник за "Политико"
"Није нимало добро": Лабуристи у паници након прва три месеца "стармеризма"Getty © Christopher Furlong

Након три месеца на власти и уочи прве велике партијске конференције од победе лабуриста на изборима, стање владе премијера Кира Стармера далеко је од идеалног, пише "Политико".

Стармерове одлуке попут укидања социјалне помоћи за пензионере у зимском периоду и рано ослобађање хиљада затвореника из претрпаних затвора наишло је на велико негодовање становништва.

Услед масовних немира који су потресали Британију прошлог месеца, агенција за истраживање јавног мњења "Опинијум јавила је да је Стармеров рејтинг опао за 26 одсто откако је дошао на власт.

Ту је и први скандал нове лабуристичке владе у виду скупих "поклона" које је милијардер и мецена лабуриста лорд Вахид Али слао Стармеровој супрузи и члановима његовог кабинета. Британски медији су претходно писали да се Стармер суочава с истрагом пошто није декларисао вредност поклона које је његова супруга примила. 

"Политико" наводи да је до новог скандала дошло када је Би-Би-Си прошле недеље известио да је Стармерова шефица кабинета Сју Греј плаћена много више него њени претходници.

"Нема дисциплине при комуникацији с јавношћу, нема (унутарстраначке) дисциплине, нема контроле у броју 10 (премијеровом кабинету)", пожалио се "Политику" један анонимни лабуристички званичник уочи предстојеће конференције у Ливерпулу.

"Не знам ни шта ћемо радити следеће недеље. Није нимало добро", додао је он.

Исти званичник напомиње да Стармер и даље није успео да спроведе позитивну, препознатљиву агенду по којој би се памтила његова влада.

"Када се људи осврну на првих 100 дана (нове владе), само ће се сетити да су затвореници били пуштени, бриге о новцу… Још нико заиста не зна шта је стармеризам", изјавио је званичник.

Директор организације за испитивање јавног мњења "Мор ин комон" рекао је за политико да низ етичких скандала Стармерове владе има потенцијал да "заиста повреди" углед премијера, будући да је "део Стармерове привлачности би то што га је јавност видела као одговор за љигавост последње владе Торијеваца".

"Политико" додаје да су проблеми лабуриста утолико акутнији пошто је на изборима велики број посланика освојио место са историјски ниском предношћу у односу на противнике, те да би промена од четири одсто науштрб ове странке значила повратак у опозицију 2029. године. 

Позивајући се на анкету "Ипсоса", Бриселски портал напомиње да је половина гласача већ незадовољна радом лабуристичке владе, укључујући и четвртину оних који су за њих гласали.

image