Свет

Турски политичар: Наш улазак у БРИКС ће бити револуционарна ствар - покидаће ланце НАТО-а

Тридесет четири земље, укључујући Турску, поднеле су захтев за придруживање, каже турски политичар
Турски политичар: Наш улазак у БРИКС ће бити револуционарна ствар - покидаће ланце НАТО-аGetty © Andrea Nicolini

Учлањење Турске у БРИКС биће револуционарни догађај који ће означити да је Анкара "покидала ланце" НАТО-а, рекао је за РИА Новости заменик председника турске партије Ватан (Отаџбина) Хакан Топкурулу.

"Тридесет четири земље, укључујући Турску, поднеле су захтев за придруживање, што је невероватно. Посебно су захтев Турске за учлањење и њено прихватање (ако се деси) револуционарни догађаји у смислу да ће земља НАТО-а покидати ланце Алијансе и постати чланица БРИКС-а", рекао је турски политичар. 

Партија Ватан је, иначе, левичарска партија чији су ставови блиски позицији првог председника модерне Турске Мустафе Кемала Ататурка. Она је антиамерички и антизападно оријентисана, нема своје представнике у турском парламенту, али је, према писању РИА Новости, утицајна, посебно у неким регионима. Тренутно, партија има више од 50.000 чланова.

Из ове партије данас поручују да је БРИКС постао нови "пол" на међународној сцени који је након оснивања своју привлачност развијао полако, а од прошле године и убрзано. 

Тада је, подсетимо, донета одлука да се од почетка ове године организацији придруже нове чланице - Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија, а најављено је и да БРИКС разматра придруживање нових чланица. 

image