Свет

Одговор Грузије на претње из ЕУ да ће укинути визну либерализацију: То је уцена

Парламентарни избори у Грузији заказани су за 26. октобар
Одговор Грузије на претње из ЕУ да ће укинути визну либерализацију: То је уценаGetty © Royalty-free

Претње Европске уније да ће укинути визну либерализацију за Грузијце је само уцена пред парламентарне изборе, рекао је градоначелник Тбилисија Каха Каладзе.

Грузијци тренутно могу да посећују земље ЕУ унутар шенгенске зоне до шест месеци без визе, али је Брисел прошле недеље рекао да би могао "привремено да суспендује" споразум из 2017. због наводног "пада демократије" у бившој совјетској републици.

"Ово је типична уцена о којој сам говорио", рекао је градоначелник новинарима у понедељак. "Што смо ближе изборима, такве изјаве ће бити интензивније", додао је.

Европска унија спремна је да, због назадовања у демократији и владавини права, суспендује споразум о визној либерализацији са Грузијом, писао је пре неколико дана портал "Политико".

Портпарол Европске комисије изјавио је за портал да су "све опције на столу" уколико владајућа странка у Грузији настави са својом ауторитарном политиком, укључујући и потенцијалну суспензију визне либерализације.

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе први је искористио фразу "јефтина уцена" како би описао претње ЕУ.

Парламентарни избори у Грузији заказани су за 26. октобар. Владајућа партија Грузијски сан тренутно је далеко испред опозиционог Уједињеног националног покрета (УНМ), који је основао проамерички бивши председник Михаил Сакашвили.

Прошлог понедељка, САД су санкционисале неколико лидера Грузијског сна, оптужујући их за доношење закона у "руском стилу" који угрожавају демократију у Тбилисију.

Следећег дана, грузијски парламент усвојио је забрану "ЛГБТ пропаганде и промене пола", коју је ЕУ осудила као у супротности са жељом Тбилисија да се придружи блоку.

Каладзе је одбацио могућност да ЕУ заправо укине визну либерализацију за Грузијце, описујући то као "сложену бирократску процедуру" која се не може десити из хира.

На недавном предизборном скупу, лидер Грузијског сна Биџина Иванишвили саопштио је да Тбилиси намерава да се извини што је Сакашвили започео рат са Русијом 2008. године.

image