Свет

"Један шаржер би могао да преокрене баланс моћи": Конгрес САД није спреман за политичко насиље

Масовно убиство конгресмена могло би довести до међустраначког односа снага који је радикално другачији од изборне воље грађана, што би компромитовало легитимитет Конгреса, пише "Политико"
"Један шаржер би могао да преокрене баланс моћи": Конгрес САД није спреман за политичко насиљеGetty © Win McNamee

Конгрес САД је потпуно неприпремљен за сценарио масовне смрти, односно убиства, својих чланова, пише "Политико" у тренутку када страх од политичког насиља унутар Америке већ расте услед вишеструких покушаја убиства Доналда Трампа.

"Меци из само једног шаржера могу да промене равнотежу снага у Представничком дому или Сенату", пише "Политико" цитирајући бившег демократског посланика Брајана Берда, који је почео да се бави овим питањем након терористичког напада 11. септембра 2001. 

Један од главних закона који се бави оваквом темом јесте онај о "катастрофалном кворуму". Закон уведен након напада на Куле близнакиње подразумева да, у случају догађаја који би онеспособио велики број посланика да обављају своје дужности, преостали посланици у Представничком дому представљају легитиман кворум.

У том светлу, смртоносни инцидент који би значајно смањио популацију Представничког дома могао би довести до међупартијског дисбаланса и довести у питање легитимност одлука Дома, наводи "Политико".

Додаје се да су посебни избори једино решење за смењивање трајно онеспособљених посланика које актуелни закони предвиђају, и да за спровођење таквих избора у просеку треба 136 дана. 

Још један федерални закон који се бави масовним пражњењем Конгреса (што је дефинисано као губитак 100 или више посланика) подразумева одржавање посебних избора у року од седам недеља.

Међутим, "Политико" сматра да би у случају кризе било немогуће одржати изборе у оквиру наведеног рока, и напомиње да 41 савезна држава нема законе за посебне изборе који су у складу с федералним законом.

"Главни" предлог за решавање овог питања је уставни амандман који би од чланова Представничког дома тражио да саставе списак од најмање пет могућих наследника у случају своје смрти, наводи "Политико", и додаје да би у том случају гувернер релевантне савезне државе изабрао неког од посланика са списка да привремено служи док се не одрже посебни извори за трајну замену. 

Овај предлог промовишу демократа Дерек Килмер и републиканац Бред Венструп из Представничког дома, који тврде да би то уклонило подстицај за политичко насиље и сачувало "легитимитет" Конгреса у случају кризе.

image