Москва позвала Израел: Одмах прекинути неселективне нападе на цивиле, то је неприхватљиво

Позивамо на хитан прекид борби пре него што ситуација у потпуности измакне контроли, поручује руско Министарство спољних послова

Нагло погоршање ситуације у Либану је дубоко забрињавајуће, одлучно осуђујемо масовне војне нападе на Либан, поручила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поводом последње ескалације на Блиском истоку коју су изазвали израелски напади на Либан.

Захарова истиче да је до сада нападнут велики број насеља на југу и истоку Либана, иако је - макар званично - уништење војне инфраструктуре Хезболаха проглашено за главни циљ израелске операције "Стреле севера". Она упозорава да су у питању неселективни напади на квартове у којима живе цивили, а све под изговором да Хезболах тамо чува оружје, и поручује да је став Москве о овом питању принципијелан и да он подразумева да су овакви напади неприхватљиви.

"Неселективни напади су довели до масовних жртава међу цивилима и значајног уништења цивилне инфраструктуре. Потребно је моментално зауставити распиривање спирале насиља пре него што ситуација потпуно измакне контроли. Позивамо на хитан прекид борби како би се спречило даље крвопролиће и створили услови за приближавање ситуације политичком и дипломатском разрешењу. Мора се учинити све што је могуће како би се спречило да Блиски исток западне у оружани сукоб огромних размера", каже портпаролка МСП-а Русије.

Она даље упозорава да би то неминовно утицало на све стране, како оне у региону, тако и шире. 

Према подацима либанског Министарства здравља, 23. септембра убијене су 492 особе, од којих су више од 90 њих жене и деца. Број рањених премашио је 1.600. Ујутро 24. септембра, након још једног напада израелских војних авиона у долини Бека, убијена је цела породица од десет људи, подсећа Захарова. Раније, 20. септембра, као резултат "прецизне операције" Израела убијено је, како каже, више од 50 особа и то приликом ваздушног напада на густо насељено подручје Бејрута. 

Из Министарства поручују да је Русија спремна да сарађује са регионалним и међународним партнерима у циљу спречавања катастрофалног сценарија до којег се може доћи, уколико се ескалација настави. 

"Полазимо од тога да безбедност ниједне државе у региону не треба да буде обезбеђена на рачун других", каже Захарова.