Генерална дебата у ГС УН; Бразил и Кина предлажу план за почетак преговора Русије и Украјине

Председник Вучић је био 14. на листи говорника првог дана генералне дебате

У Њујорку се одржава генерална дебата 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација ГС УН, на којој ће се окупити више од 140 светских лидера и представника држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Генералну дебату отворио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, а потом су, по устаљеном редоследу, говорили председник Бразила Луиз Игњасио Лула да Силва, САД Џозеф Бајден и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Председник Вучић је био 14. на листи говорника првог дана генералне дебате.

Генерална дебата је део заседања Генералне скупштине УН и одржава се на почетку сваке редовне сесије у септембру.

24. сеп 2024 • 20:13

Израелски амбасадор у УН: Не желимо копнену инвазију

"Израел 'не жели да започне копнену инвазију било где", објавио је израелски амбасадор у УН Дени Данон.

Он је истакао да је његова земља отворена за идеје за деескалацију сукоба у Либану.

"Не желимо да започнемо било какву копнену инвазију било где. Нама је драже дипломатско решење", додаје он.

Ердоган: УН последњих година не спроводи своја овлашћења

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је поручио да је мир у Украјини "и даље далеко".

"Рат у Украјини траје већ три године, али смо још далеко од успостављања мира. Како се трка у наоружању убрзава, простор за дипломатију се смањује", рекао је турски лидер у свом обраћању ГС УН.

Ердоган је такође критковао УН да последњих година не спроводи своја овлашћења и позвао Савет безбедности да спречи геноцид над палестинским народом у Појасу Газе и заустави, како је навео, "угњетавање и варварство".

"УН, под чијим окриљем сада радимо, створене су после Другог светског рата да би се очувао мир. Видимо да су међународни мир и безбедност су превише важни да бисмо их препустили хировима пет земаља (сталних чланица Савета безбедности УН)", рекао је турски лидер.

Како је додао, Појас Газе је после израелских напада постао "највеће гробље деце и жена на свету".

Бајден: САД ће наставити да подржавају Украјину

Председник САД Џозеф Бајден је поручио да неће престати да подржава Кијев до почетка "праведног и трајног мира".

"Не можемо себи приуштити да одустанемо и нећемо одбити да подржимо Украјину све док она не постигне одржив и праведан мир", рекао је Бајден у обраћању Генералној скупштини Уједињених Нација.

Амерички лидер је у обраћању неколико пута поменуо Русију у контексту дешавања у Украјини, наводећи да је руско руководство наводно настојало да "уруши НАТО", што је "спречено".

Бајден није пружио никакве доказе у прилог својим тезама.

Осврнуо се и на дешавања на Блиском истоку, наводећи да је дипломатско решење могуће упркос тренутној ескалацији. 

"Била ми је част да будем председник. Колико год да волим (овај) посао, више волим своју земљу. Одлучио сам да је после 50 година јавне службе дошло време да нова генерација поведе моју земљу напред", поручио је на крају Бајден.

Лула да Силва: Бразил и Кина предложили план за почетак преговора између Русије и Украјине

Председник Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва изјавио је данас да су Бразил и Кина предложили план од шест тачака за почетак преговора између Русије и Украјине како би се окончао њихов сукоб.

Он је у говору на отварању Генералне скупштине Уједињених нација, упозорио и да се сукоб у Гази "опасно" шири на Либан.

Лула да Силва је рекао да су Латинска Америка и Африка искључене из Савета безбедности, што је неприхватљиво, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, Повељи Уједињених нација потребна је широка ревизија.
Годишњи састанак Генералне скупштине УН завршава се 30. септембра.

Гутереш: Неједнакост и несигурност стварају неодрживи свет

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас да некажњивост, неједнакост и несигурност по питању глобалне ситуације стварају "неодрживи свет".

Он је у уводном говору, на почетку Генералне дебате Генералне скупштине УН рекао да више не може тако и позвао на хитан прекид ватре у Гази.

Према његовим речима, брзина и обим убијања и разарања у Гази нису слични ничему што је он видео током година колико је генерални секретар.

"Више од наших 200 запослених је убијено, па ипак, жене и мушкарци Уједињених нација настављају да испоручују хуманитарну помоћ", рекао је он.

Међународна заједница мора да се уједини за тренутни прекид ватре, безусловно ослобађање талаца и почетак процеса ка решењу са две државе, додао је Гутереш.