Савезници не верују у "план победе" Зеленског: Време је за контакт са Путином

Западни званичници разговарају о могућности да се директно обрате Путину уочи састанка Групе 20 у Бразилу који је заказан за новембар, наводи "Блумберг"

Западни званичници нису импресионирани "планом победе" Владимира Зеленског  за окончање рата и разматрају да се директно обрате руском руководству ради решавања сукоба у Украјини уочи састанка Г20 у Бразилу у новембру, преноси "Блумберг", позивајући се на неименоване изворе.

Извор упознат са разговорима Зеленског са страним лидерима, рекла је да у тзв. "плану победе" нема изненађења, док је други званичник план описао као "листу жеља". Суморна процена плана наглашава све дубљи песимизам међу савезницима, додаје се у чланку.

Савезници такође страхују од слабљења подршке Украјини у случају повратка бившег председника САД Доналд Трампа у Белу кућу.

Поједини савезници сугеришу да је време за директно контактирање са председником Владимиром Путином, било да то учини Зеленски или неко од лидера других земаља, рекли су саговорници "Блумберга".

Западне државе такође брину за сопствену безбедност док "Русија наставља са производњом оружја које би могло да утиче и на ситуацију и ван Украјине".

Лидер кијевског режима Владимир Зеленски рекао је у интервјуу за Еј-Би-Си њуз да мисли да је крај украјинског сукоба ближи него што многи мисле, након чега је поново затражио од савезника да ојачају украјинску армију. 

"'План победе' је јачање Украјине. Зато тражимо од наших пријатеља, савезника да нас ојачају. То је веома битно", рекао је Зеленски који је допутовао у Њујорк због Генералне скупштине Уједињених нација, али и како би разговарао са америчким званичницима о тзв. мировном плану.

Савезници такође разговарају о могућности да се директно обрате Путину уочи састанка Групе 20 у Бразилу који је заказан за новембар, рекао је званичник.

Западни лидери су ставили до знања да нису вољни да даље испуњавају украјинске захтеве захтева за још софистициранијим оружјем. Амерички званичници су, додаје "Блумберг", настојали да угуше наде да ће одобрити захтев Кијева да употреби америчке ракете дугог домета за гађање циљева дубоко на руској територији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући речи Зеленског, истакао је да је Москва свесна суштине кијевског режима, да наставља Специјалну војну операцију и да ће остварити све своје циљеве.