Шведска оптужила иранске обавештајце да су подстицали грађане на освету због паљења Курана

Циљ је био да се створи подела у шведском друштву, а Шведска прикаже као исламофобична земља

Шведски тужиоци оптужили су иранску обавештајну службу да је 2023. године хаковала телефонског оператера са циљем да грађанима Шведске пошаље поруке које подстичу на освету због паљења Курана.

Шведско тужилаштво саопштило је да је 15.000 порука које "позивају на освету" послато у лето 2023, након низа протеста у којима је скрнављен Куран.

"Циљ је био да се створи подела у шведском друштву, а Шведска прикаже као исламофобична земља", саопштила је власт, а преноси "Гардијан".

У одвојеном саопштењу, шведска обавештајна служба Сапо саопштила је да је утврдила да је "група хакера деловала у име Иранске револуционарне гарде" како би спровела кампању утицаја".

Шведски медији су још 1. августа 2023. известили да је велики број људи примио текстуалне поруке у којима се позива на освету људима који су спалили муслиманску свету књигу.

Према наводима тужилаца, истрага је открила да се група под називом "Тим Анзу" сумњичи да стоји иза операције, а с обзиром на то да је утврђено да је немогуће привести осумњичене правди, истрага је убрзо затворена.