Таоце помешао са кобасицама: Стармер направио гаф у позиву на прекид ватре на Блиском истоку (ВИДЕО)

Британски премијер Кир Стармер је помешао речи "таоци" (hostages) и "кобасице" (sausages) које се слично изговарају на енглеском језику

Британски премијер Кир Стармер направио је гаф на данашњој конференцији када је позвао на повратак израелских "кобасица", мислећи на таоце, које је Хамас отео 7. октобра.
Британски премијер, обраћајући се јавности у Ливерпулу, погрешио је и брзо се исправио, док је позивао на смиривање тензија на Блиском истоку. Он је помешао речи "таоци" (hostages) и "кобасице" (sausages) које се слично изговарају на енглеском језику, пише "Политико".

"Поново позивам на уздржаност и смиривање тензија на граници између Либана и Израела. Поново позивам на хитан прекид ватре у Гази, повратак кобасица... талаца... и дводржавно решење, признату палестинску државу уз сигуран и безбедан Израел", рекао је Стармер.

Он је одржао говор пре одласка на Генералну скупштину Уједињених нација у Њујорку, где ће, како је нагласио, инсистирати на прекиду ватре.

Откако је ступила на функцију, Стармерова влада је изазвала гнев премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа , јер је обуставила део британског извоза оружја и одбацила приговоре Уједињеног Краљевства на Међународни кривични суд који тражи налог за хапшење израелског премијера.