Свет

Блогер који је снимио бекство из Украјине додат на "листу за одстрел"

Павел Бумчик је у злогласној бази података "Миротворац" означен као издајник и дезертер
Блогер који је снимио бекство из Украјине додат на "листу за одстрел"Getty © Carl Court / Staff

Украјински блогер Паша Бумчик убачен је у озлоглашену базу података "Миротворац" коју подржава Кијев након што је снимио себе како избегава регрутацију и бежи из земље.

Инфлуенсер је у понедељак објавио серију видео-снимака у којима је детаљно описао како је прешао границу са Румунијом.

Док модератори базе података "Миротворца" описују као листу појединаца који се сматрају непријатељима Украјине, сајт је познат и као "кијевска листа за одстрел", након што су украјинске обавештајне службе наводно убиле неколико људи чији су подаци објављени на порталу.

Бумчика је "Муротворац" прогласио "издајником отаџбине и дезертером".

Блогер је оптужен за "дискредитацију безбедносних снага Украјине", "кршење државне границе Украјине", као и "помагање руским ратним злочинцима и освајачима", учешће у "антиукрајинској пропаганди", "намерно предузимање акција у циљу на подривање одбрамбених способности Украјине" и кршење мера мобилизације.

Бумчик, који тренутно има преко 400.000 пратилаца на Инстаграму, стекао је популарност крајем 2010-их због објављивања видео снимака екстремног понашања попут пењања на високе зграде и пијења боје.

У низу видео снимака објављених у понедељак, 27-годишњак је поделио свој пут избегавања регрутације, од добијања позива да се појави у регрутном центру 14. септембра, до илегалног преласка у Румунију пешке преко Карпата.

Кијев покушава на све начине да надокнади губитке на бојном пољу. Док је Украјина званично најавила општу мобилизацију у фебруару 2022. године, процес отежава широко распрострањена корупција и неспремност регрута да се пријаве за фронт.

Украјина је због тога била приморана да значајно пооштри правила мобилизације и смањи старосну границу за регрутацију на 25 година.

Граница између Украјине и Румуније једна је од главних рута за избегавање мобилизације. У јуну је високи званичник украјинске граничне службе тврдио да више од 100 људи свакодневно покушава илегално да пређе границу.

image