Хезболах потврдио да је убијен командант те групе; Гађали седиште Мосада

Најмање шест људи је погинуло, а 15 рањено у јучерашњем израелском ваздушном удару на јужно предграђе Бејрута, а либански медији објавили су да је напад изведен на предграђе Дахије, познатом упоришту Хезболаха у главном граду Либана

Либанска милитантна група Хезболах потврдила је да је у јучерашњим израелским нападима на јужно предграђе Бејрута убијен један од највиших команданата те групе Ибрахим Кобеиси, преносе либански медији.

Наводи се да су у том нападу, трећем у последњих седам дана, уништена три спрата једне бејрутске шестоспратнице, преноси АП.

Израел је саопштио да је Кобеиси био високи командант Хезболаха задужен за ракетну јединицу, да се сматра одговорним за лансирања пројектила ка Израелу и да је планирао напад изведен 2000. године у којем су тројица израелских војника отети и убијени.

Израелске снаге су од почетка кампање против Хезболаха 8. октобра прошле године елиминисале неколико високих официра те шиитске милитантне организације, међу којима се налазе Фуад ШукрИбрахим Акил, Висем ел Тавил и Талеб Абдулах.

Најмање шест људи је погинуло, а 15 рањено у јучерашњем израелском ваздушном удару на јужно предграђе Бејрута, а либански медији објавили су да је напад изведен на предграђе Дахије, познатом упоришту Хезболаха у главном граду Либана.

Протеклог дана, борбени авиони израелског ваздухопловства бацили су око 2.000 пројектила на циљеве Хезболаха у Либану, саопштила је раније израелска војска, додајући да су борбени авиони израелске авијације погодили око 1.500 циљева Хезболаха, а дронови још неколико стотина.

Према подацима Ургентног центра либанског министарства здравља, у израелском бомбардовању јужног и источног Либана од понедељка ујутро погинуло је 558 људи, а 1.835 је повређено.

Хезболах саопштио да је гађао седиште Мосада због експлозија пејџера у Либану

Хезболах је преузео одговорност за јутрошњи ракетни напад на централни Израел и саопштио да је гађао седиште Мосада у близини Тел Авива балистичком ракетом "кадер 1".

У саопштењу се наводи да тај напад представља одговор на недавне експлозије пејџера и воки-токија припадника Хезболаха у Либану, као и убиства високих команданата те групе, преноси "Тајмс оф Израел".

У међувремену, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су гађале Хезболахов лансер у Либану, који је раније јутрос употребљен за испаљивање ракете земља-земља.

ИДФ је такође саопштио да су израелски ловци протекле ноћи извели још један талас ваздушних удара на циљеве Хезболаха у Либану и да су међу метама били оперативци те групе и десетине складишта оружја са крстарећим ракетама и лансерима за прецизне ракете.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се рано јутрос у Тел Авиву и широм централног Израела, а Команда за домаћи фронт Израелских одбрамбених снага (ИДФ) упутила је грађанима инструкције да иду у склоништа.

То је било први пут да су се сирене огласиле у Тел Авиву и средишњем делу земље откако су се интензивирали сукоби између Израела и либанске групе Хезболах.