Зеленски у УН: "Неки људи" желе да разговарају са Путином, али ми нећемо разговоре

Он је додао да сукоб у Украјини не може једноставно да се "угаси" и да не може да се смири причама.

Украјински лидер Владимир Зеленски изјавио је да је руски председник Владимир Путин "прекршио толико међународних норми да се неће зауставити и да Русија може бити само принуђена да склопи мир".

"Русија увек мора да лаже да би оправдала свој рат и не може да се позива на Повељу УН да објасни шта ради против Украјине. Она може бити само принуђена да склопи мир. А то је управо оно што је потребно, натерати Русију на мир као јединог агресора у овом рату", истакао је Зеленски на састанку Савета безбедности УН.

Он је навео да "неки људи у свету" желе да разговарају са Путином.

"Али шта могу да чују од њега? Да му смета што ми користимо своје право да бранимо свој народ? Или да жели да настави рат и терор само да нико не помисли да је погрешио? И то је лудило", нагласио је Зеленски, преноси Укринформ.

Он је додао да сукоб у Украјини не може једноставно да се "угаси" и да не може да се смири причама.

"Потребне су акције", нагласио је Зеленски.

Зеленски је навео да се свака тачка украјинске Формуле мира заснива на принципима, циљевима и нормама Повеље УН, на правима која она даје државама и на резолуцијама Генералне скупштине, које подржава већина земаља.

"Немамо различите верзије Повеље УН за различите делове света. Немамо регионалне 'квазистатуте'. Не постоји посебна Повеља УН за БРИКС или Г7. Не постоји посебна руско-иранска повеља УН или посебна кинеско-бразилска повеља УН. Постоји једна Повеља УН која све уједињује и треба да уједини све", истакао је Зеленски.