Сијарто: Противимо се нападима дубоко у територију Русије, расте ризик од ескалације

Глобална безбедносна ситуација тренутно је најгора од краја Другог светског рата, рекао је шеф мађарске дипломатије у Њујорку

Испоруке оружја Украјини од западних земаља нису приближиле мирно решење сукоба, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Ако ћемо да будемо искрени према себи, морамо признати да оно што је до данас урађено није успело. Испоруке оружја ни на који начин нису помогле да се рат приближи крају", оценио је Сијарто на маргинама Генералне скупштине УН.

Он је додао да је Мађарска спремна да учествује у свим глобалним иницијативама које промовишу идеју мира и изразио наду да ће недеља на високом нивоу у УН приближити регион средње и источне Европе мирном решењу сукоба.

Према његовим речима, глобална безбедносна ситуација тренутно је најгора од краја Другог светског рата, с тим у вези светски лидери окупљени на Генералној скупштини УН морају да се присете зашто је ова светска организација основана.

Шеф мађарске дипломатије је истакао да је Будимпешта против тога да се Кијеву дозволи да изводи нападе дубоко у територију Русије, јер ће то повећати ризике од ескалације.

"Заиста смо опрезни и забринути због свих мера које би могле довести до ескалације, без обзира ко их предузима. Ако било који корак повећава ризик од ескалације, ми смо против тога. Када је реч о томе да Запад употреби оружје у ударима на територију Русије, а ја на ово питање не гледам из политичке или пропагандне перспективе, на то нема другог одговора осим да се каже: да, ово ће заиста повећати ризик од ескалације", указао је.

Он је додао да Будимпешта сматра бесмисленим претње Запада о наводним плановима Русије да нападне НАТО.

"Која је сврха напада на било коју државу-чланицу НАТО-а? НАТО има свој уговор, у коме постоји члан 5 који врло јасно каже да ако дође до напада на било коју државу-чланицу, онда се то мора сматрати нападом на све. Дакле, ко год напада НАТО, мора се суочити са целим НАТО-ом. Зашто би Русија хтела да се сукобљава?", додао је.

Сијарто је такође позвао оне који говоре о таквим претњама из Русије да "само логично размисле".